"Kapetan Haci Kamil Efendi, osmanski oficir sahranjen u Puli, na hrvatskoj teritoriji", kratka je poruka koju na društvenim mrežama ostavio ambasador Kiran.     Foto: AA

Ambasador Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran posjetio je u četvrtak na mornarskom groblju u Puli mezar osmanskog oficira Haci Kamila Efendija, koji je preminuo u Puli gdje je služio tokom Prvog svjetskog rata.

Haci Kamil Efendi, kapetan po činu, bio je zadužen za upravljanje i održavanje skladišta osnovanog u Puli, koja je u to vrijeme bila pod upravom Austro-Ugarskog carstva, te vršio potrebne transporta za Komandu afričkih grupa. Razbolio se u Puli i preminuo 13. aprila 1918. godine.

"Kapetan Haci Kamil Efendi, osmanski oficir sahranjen u Puli, na hrvatskoj teritoriji", kratka je poruka koju na društvenim mrežama ostavio ambasador Kiran, zajedno s fotografijama.

Naveo je također kako su pokrenute aktivnosti na uređenju mjesta na kojem se nalazi mezar osmanskog oficira.

Ambasador Kiran posjetio je i guvernera Istarske županije Borisa Miletića i zamjenicu načelnika Općine Pula Ivonu Moćević s kojima je razgovarao o uređenju mezara.

Također, Kiran se susreo i sa predstavnicima Islamske zajednice u Puli, predsjednikom Skupštine Mirsadom Kugićem, glavnim imamom Esadom Jukanom i članovima Skupštine, od kojih je dobio informacije o aktivnostima Medžlisa Pula.

Ambasador Kıran potom je iz Pule otputovao u Rijeku, gdje je učestvovao u programu otvaranja takmičenja u učenju Kur'ana napamet.

TRT Balkan / agencije