Aktivisti u akciji čišćenja šehidskih nišana u Srebrenici     Foto: AA

Aktivisti iz Živinica, Doboja, Tuzle te brojni drugi građani odazvali su se pozivu Srebreničkog medžlisa kako bi prije još jedne kolektivne dženaze očistili nišane žrtava genocida. Ovo nije prvi put da se akcija ovakvog tipa organizuje u Srebrenici.

“Mi smo prije dvije godine imali sličnu akciju i to se pozitivno pokazalo. Cilj nam je ne samo očistiti nišane, nego na neki način zbližiti se s Memorijalnim centrom ili približiti Memorijalni centar našoj omladini, našoj djeci”, rekao je Damir ef. Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

Učesnici ove akcije su istakli kako su ih posebne emocije preplavile dok su čistili nišane nedužnih žrtava genocida nad Bošnjacima. Ističu kako su danas učinili dva dobra djela – proučili Fatihe i očistili nišane. Mnoge nišane i mezarluke nema ko obići jer su u genocidu ubijeni svi srodnici ili preživjele žrtve žive u inostranstvu.

“Puno nam ovo znači. Podsjeća sve nas. U autobusu smo razgovarali o tome koliko treba neprestano ukazivati, apelovati na savjest i na odgovornost. Znači, sve što je aktivizam, sve što je povezano s ratnim zbivanjima ne smije se zaboraviti i treba se konstantno podsjećati na to. Samim tim prisustvo u Memorijalnom kompleksu budi emocije. Dolazila sam ovdje sa svojim mužem, sa svojim unukom, da bi se sjećao svega ovoga. Teško je, osjećaji su teški”, izjavila je Nizama Tupkušić, aktivistica Eko Udruženja “Za naš ljepši grad” iz Živinica.

Mladi koji su se rado odazvali pozivu za akciju čišćenja šehidskih nišana istakli su kako se o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici veoma malo govori u školama. Smatraju kako bi se to moralo promijeniti, jer veliki broj mladih ne zna šta se događalo u našoj bliskoj prošlosti.

“Najgore što i škole u vezi s tim ništa ne poduzimaju. Jednostavno, danas u školama učimo o nečemu potpuno drugom, a nikako da se sjetimo naših žrtava koje su bile tu i ginule za nas”, kaže Samira Hodžić, aktivistica Crvenog križa iz Živinica.

U Medžlisu Islamske zajednice Srebrenica očekuju da će akcija čišćenja nišana postati tradicionalna i masovnija.

AA