Nebenzia je osudio SAD jer su stavile veto na višestruke napore UN-a za prekid vatre u sukobu u Gazi, za koji je rekao da bi "spriječio masovnu gladovanje" u palestinskoj enklavi.         Foto: Reuters

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije u Ujedinjenim nacijama (UN) razmijenili su oštre riječi u utorak tokom sjednice Vijeća sigurnosti o Gazi.

Ruski izaslanik Vasilij Nebenzia je u svom obraćanju na sjednici pod nazivom "Zaštita civila u oružanom sukobu" optužio svoje "zapadne kolege" da su dozvolili Izraelu da koristi glad kao metodu rata.

Nebenzia je osudio SAD jer su stavile veto na višestruke napore UN-a za prekid vatre u sukobu u Gazi, za koji je rekao da bi "spriječio masovnu gladovanje" u palestinskoj enklavi.

Rekao je da alternativna rezolucija koju su izradile SAD ne "sadrži apel na prekid vatre i da ima za cilj proširenje kišobrana UN-a na djela Izraela".

"Ovo nije alternativa. Ovo je još jedna dozvola za ubijanje", dodao je ruski zvaničnik.

Zamjenik američkog ambasadora Robert Wood je rekao da je "Ruska Federacija zemlja koja ne doprinosi rješavanju humanitarnih kriza" i da ih "ona stvara."

Wood je rekao da ukrajinski narod mora "živjeti pod divljim, varvarskim bombardovanjem i ubistvima s kojima se mora nositi svaki dan".

"Dakle, Rusija nije u poziciji, iskreno, da kritikuje bilo koju zemlju dok nastavlja da flagrantno i nemilosrdno krši Povelju UN-a. Tako da kada čujem Rusiju da govori o svojoj zabrinutosti za civilnu infrastrukturu... teško mi je ozbiljno shvatiti ono što kaže", rekao je Wood.

Nebenzia je na to odgovorio američkom izaslaniku da bi se "trebao stiditi upoređivanja situacije u Ukrajini sa Gazom."

"SAD su uništile Irak, Afganistan i Siriju i ne bi trebalo da nam drže lekcije", rekao je Wood.

Wood je ponovo replicirao kako bi se osvrnuo na komentare ruskog izaslanika, rekavši da nije pravio poređenje između Ukrajine i Gaze.

"Ukazivao sam na ono što Rusija radi. I zato imam samo kratko pitanje za ruskog stalnog predstavnika: hoćete li reći da Rusija ne sprovodi nikakvo bombardovanje Ukrajine?" pitao je

Nebenzia je kasnije izjavio da Rusija cilja samo vojne položaje u Ukrajini.

Ponovio je da su SAD blokirale međunarodne napore da se zaustavi nasilje u Gazi.

"Washington snosi punu odgovornost za neviđeni broj civilnih žrtava ove eskalacije. Njihov broj je sada blizu 30.000. A to je cijena američkog veta u Vijeću sigurnosti o Gazi", rekao je Nebenzia.

Rekao je da je možda vrijeme da Vijeće sigurnosti razmotri usvajanje sankcija protiv SAD-a.

"Kada je u pitanju opstrukcija humanitarne pomoći, Vijeće sigurnosti ima pravo da razmotri donošenje sankcionih mjera. I mislim da je sada došlo vrijeme da se ova odredba aktivira", dodao je.

TRT Balkan / agencije