Stope preživljavanja opadaju 72 sata nakon zemljotresa, prema podacima hitnih službi.     Foto: Reuters

Hiljade japanskim spasilaca nastavilo je potragu za preživjelima u novogodišnjem zemljotresu u kojem je poginula najmanje 81 osoba.

Dok se bjesomučna potraga za preživjelima nastavlja, više od deset zajednica ostalo je izolovano klizištima i blokiranim putevima u centralnom Japanu, gdje se u ponedjeljak dogodio potres jačine 7,5 stepeni.

U snažnom glavnom potresu, praćenom stotinama naknadnih potresa, povrijeđeno je najmanje 330 ljudi, saopćile su lokalne vlasti.

Stope preživljavanja opadaju 72 sata nakon potresa, prema podacima hitnih službi.

Vlasti su u četvrtak objavile i spisak od 51 osobe čije mjesto boravka nije moglo biti potvrđeno.

Daljnje prizore razaranja vidio je AFP u primorskom gradu Anamizu, uključujući automobile smrvljene ispod trošnog betona i cijele fasade otkinute sa trospratnih konstrukcija.

Posjetioci se mole za žrtve zemljotresa u svetilištu Kanda Myojin u Tokiju.       Foto: Reuters

Hiljade vojnika, vatrogasaca i policajaca iz cijelog Japana pročešljalo je ruševine srušenih drvenih kuća i srušenih poslovnih zgrada u potrazi za znakovima života.

Oko 29.000 domaćinstava bilo je bez struje u prefekturi Ishikawa na obali Japanskog mora, a više od 110.000 domova širom Ishikawe i dva susjedna regiona nije imalo vodu.

Blokiran je pristup malim zajednicama u najteže pogođenom regionu poluostrva Noto - sa 300 ljudi koji su očajnički čekali pomoć u školi u gradu Ooya u oblasti Suzu.

TRT Balkan / agencije