Ukupna vrijednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače penje se na 26,7 milijarda dolara.     Foto: Reuters

U ovoj novoj tranši bit će 59 oklopnih vozila Bradley, uz 50 laganih oklopnjaka tog tipa kojih je slanje najavljeno 6. siječnja te 90 transportnih oklopnih vozila Stryker "koji će dati Ukrajini dvije oklopne brigade", navodi se u priopćenju Pentagona.

Američka vojska će uz to dopremiti Ukrajini 53 protuminska oklopna vozila (MRAP) i 350 transportera M998, glasovitih Humveeja.

No ova nova pošiljka ne obuhvaća teške tenkove poput Abramsa, koji SAD još nije spreman poslati Kijevu, opravdavajući se time da bi njihovo održavanje bilo teško za Ukrajinu i zahtijevalo bi veliku logističku potporu.

Washington će poslati ukrajinskim snagama i rezervne rakete za već dopremljene protuzračne sustave NASAMS i HIMARS, 8 protuzračnih sustava kratkog dometa Avenger i tisuće komada raznog streljiva.

Nakon ovog novog paketa, ukupna vrijednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače penje se na 26,7 milijarda dolara.

Smjerajući na medijske informacije o tome da Berlin neće poslati svoje teške tenkove dok SAD ne pošalje tenkove Abrams, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak otezanje Berlina.

U petak se u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, održava sastanak ministara obrane glavnih zemalja koje vojno pomažu Ukrajini u obrani od ruske invazije i SAD-a koji će zastupati ministar Lloyd Austin.

HINA