"Najmanje 55 posto škola u Gazi će zahtijevati ili potpunu rekonstrukciju ili veliku rehabilitaciju", rekao je Dujarric.    Foto: Reuters Archive

Portparol Ujedinjenih nacija (UN) Stephane Dujarric rekao je u utorak da je više od 160 školskih zgrada do sada pogođeno u Pojasu Gaze, gdje se nastavljaju izraelski napadi.

„Kolege humanitarci koji rade na obrazovanju analizirali su satelitske snimke kako bi procijenili štetu nanesenu školama širom Gaze. Njihova procjena je pokazala da su 162 školske zgrade direktno pogođene, što predstavlja oko 30 posto od ukupno 563 školske zgrade u Gazi", rekao je Dujarric novinarima u New Yorku.

Dodao je da je najmanje 26 zgrada uništeno.

"U neprijateljstvima su direktno pogođene škole oko 175.000 učenika i više od 6.500 nastavnika. Najmanje 55 posto škola u Gazi će zahtijevati ili potpunu rekonstrukciju ili veliku rehabilitaciju", rekao je Dujarric.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.473 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije