Nacrt mora biti odobren u tri čitanja i mora ga potpisati predsjednik da bi stupio na snagu.     Foto: AA

Ukrajinski parlament, poznat kao Vrhovna rada, usvojio je u srijedu nacrt zakona o vojnoj mobilizaciji u prvom čitanju, koji je ranije izazvao kontroverzu u zemlji.

"Poslanici mogu predložiti amandmane do 21. februara, nakon čega će nacrt biti razmatran u drugom čitanju", objavio je poslanik Jaroslav Železnjak na Telegramu.

Nacrt mora biti odobren u tri čitanja i mora ga potpisati predsjednik da bi stupio na snagu.

Nacrt zakona pooštrava pravila mobilizacije. Između ostalog, legalizuje digitalna obavještenja o potrebi odlaska na odsluženje vojnog roka, uvodi mogućnost zabrane upravljanja vozilom osobama koje izbjegavaju služenje vojnog roka i ograničava pristup njihovim bankovnim računima.

Muškarci će morati predočiti vojnu iskaznicu na prvi zahtjev osoblja vojnog registra i policijskih službenika. U suprotnom, prekršioci će biti odvedeni u vojni regrutni centar na upis.

Kontroverzni nacrt zakona, koji je predstavljen u parlamentu u decembru, predlaže snižavanje starosne granice za regrutaciju s 27 na 25 godina, ograničavanje odlaganja za muškarce s lakšim invaliditetom i slanje elektronskih obavještenja o potrebi da se prijave vojsci.

Poslan je na doradu zbog nezadovoljstva javnosti, a ažurirana verzija je objavljena 6. februara, zadržavajući najspornije tačke.

Na konferenciji za novinare u decembru, ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski rekao je da je vojska predložila mobilizaciju dodatnih 450.000 do 500.000 ljudi.

Ukrajina je u ratu s Rusijom od februara 2022. godine.

TRT Balkan / agencije