Nakon Trumpove izjave, zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Andrew Bates opisao je podržavanje invazije NATO saveznika od strane ubojitih režima kao "užasno i ludo".      Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Trump podsjetio je da je, dok je bio predsjednik, prijetio da neće spriječi nijedan ruski napad na saveznike koji ne ispunjavaju svoje financijske obaveze prema NATO-u.

Trump je u govoru u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini naveo da je dok je bio predsjednik došao u "konfrontaciju" sa saveznikom zbog svoje izjave da članice NATO-a koje nisu ispunile svoje ciljeve odbrambenih troškova ne treba braniti.

U svom odgovoru savezniku koji mu se suprotstavio, Trump je rekao da će, ako isplate ne budu izvršene, "podržati" Rusiju da učini što želi i moguće napade.

Trump je prenio da je rekao: "Zašto ne platite? Ne bih vas štitio, zapravo, podržao bih ih (Rusiju) da vam rade što god žele. Morate platiti."

Nakon Trumpove izjave, zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Andrew Bates opisao je podržavanje invazije NATO saveznika od strane ubojitih režima kao "užasno i ludo".

TRT Balkan / agencije