Posljednjih mjeseci bilo je pitanja kada su avioprevoznici, uključujući Qatar Airways i FlyDubai, rekli da će povećati broj dnevnih letova između Dohe i obližnjih gradova u Zaljevu kako bi prevezli hiljade navijača koji će noćiti izvan Katara.     Foto: Reuters

Katar tvrdi da će mjesečni turnir koji počinje u nedjelju biti "ugljično neutralan", ali stručnjaci za zaštitu okoliša dovode u pitanje koliko je rigorozan njegov plan za prebrojavanje i nadoknadu svih emisija događaja.

Posljednjih mjeseci bilo je pitanja kada su avioprevoznici, uključujući Qatar Airways i FlyDubai, rekli da će povećati broj dnevnih letova između Dohe i obližnjih gradova u Zaljevu kako bi prevezli hiljade navijača koji će noćiti izvan Katara.

Država domaćin je manja od američke države Connecticut i nema dovoljno hotelskih soba da primi više od 1,2 miliona očekivanih navijača turnira.

Katarski ministar životne sredine Sheikh Faleh bin Naser bin Ahmed bin Ali al-Tani rekao je za Associated Press da će se brojati emisije dnevnih letova.

Govoreći u Egiptu na konferenciji UN-a o klimi, Sheikh Faleh je rekao kako je siguran da će Katar “predvoditi standard” u postizanju klimatski prihvatljivog sportskog događaja.

Katar je jedan od najvećih svjetskih izvoznika tečnog prirodnog plina. Prošle godine je iznio nacionalni akcijski plan za klimatske promjene koji ima za cilj smanjenje emisije stakleničkih plinova za 25% do 2030. godine.

Sheikh Faleh je rekao delegatima na sastanku COP27 da će Katar nastaviti "raditi na pretvaranju ovih ambicija u činjenice".

TRT Balkan / agencije