Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Austriju i Japan suspendovalo je sredstva za agenciju.      Foto: AA

Švedska je donijela odluku da pauzira finansijsku podršku Agenciji Ujedinjenih nacija (UN) za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), objavio je javni emiter SVT u utorak.

Švedska se pridružila nekoliko drugih zemalja koje su obustavile finansiranje nakon navoda Izraela da su neki zaposleni u humanitarnoj organizaciji bili uključeni u napade Hamasa 7. oktobra.

"Dok se istraga UN-a ne završi, nećemo davati nikakav finansijski doprinos“, rekao je sekretar za štampu Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) Johan Tjerneng.

Dodao je da će do tada sredstva u vrijednosti od 31 milion švedskih kruna (2,98 miliona dolara) biti usmjerena Crvenom krstu i Svjetskom programu za hranu.

"To je ispravna odluka u svjetlu veoma ozbiljnih informacija koje su izašle na vidjelo posljednjih dana“, rekao je ministar za međunarodni razvoj i saradnju Johan Forsel.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku, Austriju i Japan suspendovalo je sredstva za agenciju osnovanu 1949. za pružanje pomoći palestinskim izbjeglicama u Gazi, na Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanu.

Agencija UN-a objavila je da je otvorila istragu o optužbama i prekinula veze s tim članovima osoblja.

Izrael je nakon napada Hamasa 7. oktobra pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze, u kojoj je ubijen najmanje 26.751 Palestinac i ranjeno 65.636. Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

TRT Balkan / agencije