Ukrajini su predati NASAMS-ovi sistemi 7. novembra nakon što su njeni vojnici prošli operativnu obuku u Norveškoj.      Foto: TRT World

U pozadini raketnog udara na Poljsku koji je svjetske lidere doveo na ivicu, svaka diplomatska izjava koja dolazi iz Washingtona, Moskve ili Kijeva pažljivo se prati kako bi se utvrdilo šta se moglo dogoditi.

U tom kontekstu, spominjanje Nacionalnog naprednog raketnog sistema zemlja-vazduh – poznatog pod akronimom NASAMS – od američkog ministra odbrane Lloyda Austina nekoliko sati nakon što je raketni napad ubio dvoje ljudi u blizini poljskog sela, iziskuje potrebu da se ispita vojna oprema.

Navodi se da je Poljska pogođena projektilom iz ukrajinskog sistema protuvazdušne odbrane.

"Protuvazdušna odbrana NASAMS-a koju osigurava SAD ima stopostotnu stopu uspjeha u presretanju ruskih projektila", rekao je Austin, prenosi Reuters.

Ukrajini su predati NASAMS-ovi sistemi 7. novembra nakon što su njeni vojnici prošli operativnu obuku u Norveškoj.

NASAMS su zajednički razvili norveški Kongsberg i američki proizvođač odbrane Raytheon Technologies.

Ukrajinski zvaničnici su bili uzbuđeni kada su isporučena dva NASAM sistema.

„Pogledajte ko je ovdje! NASAMS i sistemi protuvazdušne odbrane Aspide stigli su u Ukrajinu!“, napisao je na Twitteru ministar odbrane Oleksij Reznikov.

“Ovo oružje će značajno ojačati #UAarmiju i učiniti naše nebo sigurnijim.”

Za razliku od drugih skupih odbrambenih sistema, NASAMS-ovi mogu koristiti relativno jeftine rakete vazduh-vazduh koje su raspoređene na borbenim avionima. U izvještaju New York Timesa od prošle sedmice navodi se da NATO saveznici imaju mnogo takvih projektila.

Napredno oružje isporučeno je u Ukrajinu u trenutku kada raste zabrinutost da njena vojska nema dovoljno projektila za borbu protiv ruskih aviona i dronova.

Rusija je pojačala svoju vazdušnu kampanju protiv ukrajinskih ciljeva u posljednjih nekoliko sedmica.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je zatražio od bogatih zemalja da pomognu u jačanju protuvazdušne odbrane njegove zemlje nakon vala vazdušnih udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

NASAMS-i, koji dolaze opremljeni radarom, infracrvenim senzorima i lanserima za raketne spremnike, također su poznati kao vrlo mobilni sistemi naoružanja koji se lako mogu premještati na nekoliko vozila.

Najmanje 15 zemalja je do sada implementiralo sistem, objavila je Kongsbergova web-stranica.

Raketni sistemi srednjeg dometa imaju sposobnost da otkriju vazdušne prijetnje koje dolaze iz bilo kojeg smjera.

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System – artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti), koji je isporučio SAD, već je pomogao ukrajinskim snagama u suprotstavljanju moćnoj ruskoj artiljeriji.


TRT World