Generalni sekretar UN-a Guterres zatražio je hitnu istragu o tvrdnjama izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA bilo uključeno u Hamasove napade 7. oktobra.      Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je zemlje, koje su prekinule svoju finansijsku podršku organizaciji nakon što su izraelski zvaničnici iznijeli tvrdnje da neki zaposlenici UN-ove Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) podržavaju Hamas, da preinače svoje odluke.

Naglasivši da je civilima u Gazi prijeko potrebna pomoć koju distribuira UNRWA, Guterres je pozvao zemlje da nastave podršku tom humanitarnom programu.

Dodao je da je Kancelarija za interni nadzor UN-a (OIOS) pokrenula istragu povodom izraelskih optužbi. Guterres je naveo da je otkriven identitet devet od 12 ljudi koji su učestvovali u incidentu i da je njihov radni odnos prekinut odlukom komesara UNRWA Philippea Lazzarinija.

Generalni sekretar UN-a Guterres zatražio je hitnu istragu o tvrdnjama izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA bilo uključeno u Hamasove napade 7. oktobra.

UNRWA je poduzela mjere nakon optužbi Izraela i pokrenula istragu o tim navodima.

Finska, Australija, Velika Britanija i SAD objavile su da su odlučile da privremeno obustave svoju finansijsku podršku programu UNRWA.

TRT Balkan / agencije