U anketi koju je proveo Associated Press-NORC Centar za istraživanje javnih poslova, odrasli Amerikanci su pitani o napadima Izraela na Gazu.      Foto: Reuters

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokazalo je da polovina odraslih Amerikanaca smatra da je Izrael otišao predaleko u svojim napadima na Gazu.

U anketi koju je proveo Associated Press-NORC Centar za istraživanje javnih poslova, odrasli Amerikanci su pitani o napadima Izraela na Gazu i stavu administracije u Washingtonu prema tome.

Prema istraživanju, samo 31 posto odraslih Amerikanaca odobrava politiku američkog predsjednika Joea Bidena u vezi sa situacijom u Gazi, dok je podrška Izraelu i načinu na koji Bidenova administracija rješava situaciju opala u usporedbi s anketama provedenim u oktobru 2023.

Pedeset posto odraslih Amerikanaca smatra da je Izrael otišao predaleko u svojim napadima na Gazu.

Stopa republikanaca koji misle da je Izrael pretjerao sa svojim napadima porasla je na 33 posto. Ovaj broj je gotovo dvostruko veći od stope u istraživanju provedenom u novembru 2023.

Dijeli mišljenje 62 posto ispitanih demokrata da je Izrael otišao predaleko u svojim napadima na Gazu.

Nezavisna političarka Melissa Morales istaknula je da svaki dan gleda videosnimke i vijesti iz Gaze, te kako dok gleda slike ranjene palestinske djece, siročadi ili beskućnika razmišlja o njezinom trogodišnjem sinu.

Morales također smatra da je Izrael otišao predaleko u svojim napadima na Gazu i da Bidenova administracija to podržava.

TRT Balkan / agencije