Dodao je da je naglasio da će "nastaviti apelovati na mađarsku Narodnu skupštinu da glasa za pristupanje Švedske i završi ratifikaciju prvom mogućom prilikom".              Foto: AA

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u srijedu da njegova vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u i da će pozvati parlament da glasa za pristupanje te zemlje Sjevernoatlantskoj alijansi.

"Ponovo sam potvrdio da mađarska vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u", rekao je Orban na platformi X nakon telefonskog razgovora s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Dodao je da je naglasio da će "nastaviti apelovati na mađarsku Narodnu skupštinu da glasa za pristupanje Švedske i završi ratifikaciju prvom mogućom prilikom".

Stoltenberg je pozdravio Orbanovu podršku članstvu Švedske u NATO-u.

"Dobar razgovor s premijerom Viktorom Orbanom. Pozdravljam jasnu podršku premijera i njegove vlade za članstvo Švedske u NATO-u. Radujem se ratifikaciji čim se parlament ponovo sastane", rekao je.

Ova izjava Orbana dolazi nakon što je turski parlament u utorak odobrio zakon u vezi s protokolom o pristupanju Švedske Sjevernoatlantskom savezu.

Nakon rasprave o prijedlogu zakona o odobravanju protokola o pristupanju Švedske NATO-u u turskom parlamentu, prijedlog zakona je odobrilo 287 od 346 poslanika koji su učestvovali u glasanju, dok je 55 poslanika glasalo "protiv", a četiri su bila "uzdržana".

Finska i Švedska, obje nordijske zemlje koje su blizu ili graniče s Rusijom, podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija započela svoj rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine.

Finska je postala 31. saveznik NATO-a u aprilu 2023. nakon odobrenja svih parlamenata zemalja članica alijanse.

TRT Balkan / agencije