Policija se našla na udaru kritika u zemlji nakon što su se scene nasilja proširile internetom.    Foto: Reuters

Na snimcima podijeljenim na Twitteru može se vidjeti kako policija snažno interveniše obarajući navijača na tlo. S druge strane, policajka je uz pomoć policajca srušila sredovječnog navijača na tlo te ga više puta šakom udarila po bubregu, te laktom po glavi.

Policija se našla na udaru kritika u zemlji nakon što su se scene nasilja proširile internetom.

U saopćenju policije navodi se da je privedena grupa navijača St. Paulija prekrivenih lica kako bi se spriječio napad na navijače Hamburga, te da policija može upotrijebiti silu ako osoba pruža otpor, a ne vidi se ima li u ruci pištolj ili oštri predmet.

Potvrđeno je da je pokrenuta istraga protiv policijskog službenika koji je na spomenutoj snimci grubo nasrnuo na navijače.

Privedeno 47 osoba, pet povrijeđenih policajaca

Kako navode njemački mediji, dvojica policajaca oborila su muškarca, a zatim ga je jedan od policajaca udario nekoliko puta po glavi i u bubrege.

Neredi koji su izbili neposredno uoči gradskog derbija u Hamburgu između FC St. Paulija i HSV-a i dalje izazivaju rasprave u Njemačkoj.

Nakon što je oko 3.500 navijača HSV-a u petak prošetalo prije početka utakmice druge lige, prema navodima policije, izbili su sukobi između ultranavijača FC St. Paulija i policije ispred stadiona Millerntor.

Oko 150 do 200 navijača St. Paulija obučenih u crno i maskiranih crvenim šalovima pojurilo je prema navijačima HSV-a. Međutim, policija je to uspjela spriječiti i privela neke osobe, a nekoliko ljudi je povrijeđeno.

Snimak na kojem policija primjenjuje prekomjernu silu protiv navijača izazvao je burnu raspravu u zemlji o proporcionalnosti upotrebe sile.

Glasnogovornik policije uputio je saopćenje u vezi s ovim slučajem.

“Snimak koji kruži internetom prikazuje privođenje u kojem policajac koristi prinudu u vidu fizičkog nasilja. Zašto je u ovom slučaju morala biti primijenjena direktna prinuda, za sada nije jasno. Međutim, to je obično slučaj kada se osoba protivi policijskim mjerama”, navodi se.

Glasnogovornica hamburške policije Sandra Levgrun kazala je novinarima da se istražuje "zašto je prinuda korištena u ovom slučaju i da li je bila proporcionalna."

Uprava FC St. Paulija kritizirala je upotrebu sile u policijskoj akciji i zatražila pojašnjenje od policije.

TRT Balkan / agencije