Iranska zvanična državna TV potvrdila je "masovne eksplozije" u centralnoj provinciji Isfahan, ali je istakla da nijedno nuklearno postrojenje nije pogođeno niti gađano.      Foto: AFP

Nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama nakon sumnjivih izraelskih zračnih napada tokom noći, potvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"IAEA može potvrditi da nema štete na #iranskim nuklearnim lokacijama", objavila je agencija na X-u u petak.

Generalni direktor Rafael Grossi i dalje poziva na krajnju uzdržanost od svih i ponavlja da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebala biti meta u vojnim sukobima, dodaje se.

Agencija je saopštila da veoma pažljivo prate situaciju.

Izrael je izveo napad unutar Irana, prema američkim i iranskim medijima, ali nijedan od izvještaja nije identifikovao mete.

Udar je uslijedio kao odgovor na iranski napad bez presedana na Izrael tokom vikenda.

Anonimni američki zvaničnici rekli su za CBS News i ABC News da je Izrael koristio balističke projektile da pogodi Iran.

Iranska zvanična državna TV potvrdila je "masovne eksplozije" u centralnoj provinciji Isfahan, ali je istakla da nijedno nuklearno postrojenje nije pogođeno niti gađano. Poluzvanična novinska agencija Mehr javila je da su tri drona uništena na nebu iznad provincije Isfahan.

Izraelska vojska još nije komentirala prijavljen napad, ali je rekla da je trenutno u tijeku sigurnosni sastanak u izraelskom ministarstvu odbrane u Tel Avivu.

Iran je u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na njegov diplomatski kompleks u glavnom gradu Sirije.

Navodno je ispalio više od 300 dronova i projektila, a gotovo sve su presreli sistemi protivvazdušne odbrane Izraela i njegovih saveznika - SAD, Francuske i Velike Britanije.

Izrael nije formalno preuzeo odgovornost za napad, ali je posljednjih mjeseci izveo napade na iranske ciljeve širom Sirije. SAD su negirale da su imale bilo kakvu ulogu.

Izrael je obećao da će uzvratiti za iransku odmazdu.

TRT World