Govoreći u vojnoj bazi u kojoj su francuski vojnici stacionirani u Jordanu, Macron je rekao novinarima da je stabilnost regije "pod prijetnjom".        Foto: Reuters

Vrijeme je da radimo na prekidu vatre u Gazi i kaznimo ilegalne židovske doseljenike koji prijete miru na Zapadnoj obali, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Govoreći u vojnoj bazi u kojoj su francuski vojnici stacionirani u Jordanu, Macron je rekao novinarima da je stabilnost regije "pod prijetnjom".

"Ne zaboravljam humanitarnu tragediju u Gazi", rekao je Macron, naglasivši da treba raditi na prekidu vatre u opkoljenoj enklavi kako bi se ponovno otvorio "politički horizont".

Ističući da je "vrijeme da se kazne židovski doseljenici koji prijete miru na Zapadnoj obali", Macron je rekao kako njegova zemlja nastoji spriječiti daljnje širenje sukoba u regiji.

Rekao je da je "svaki nedužni ukradeni život prilog fanatizmu današnjice i sutrašnjice".

"Prijetnje Huta slobodi plovidbe u Crvenom moru neprihvatljive su", rekao je, misleći na napade grupe na komercijalne brodove za koje kaže da su povezani s Izraelom, dodajući da se francuski vojnici nalaze u mnogim zemljama u regiji.

TRT Balkan / agencije