Čelnici su također obećali pružiti energetsku i razvojnu pomoć zemljama u razvoju.     Foto: AP

Čelnici zemalja G7 najavili su da će stvoriti okvir Platforme za koordinaciju ekonomskih pritiska kako bi se suprotstavili ekonomskim izazovima na savremenom tržištu.

Trodnevni samit čelnika G7 jučer je počeo u Hirošimi u Japanu. Lideri najrazvijenijih zemalja svijeta su se danas sastali na sjednici pod nazivom “Ekonomska otpornost i ekonomska sigurnost“.

U zajedničkoj izjavi su najavili da će stvoriti novi okvir Platforme za koordinaciju ekonomskog pritiska kako bi poboljšali zajedničko odvraćanje i povećali odgovore na ekonomske pritiske.

Novim okvirom se predviđa rano upozorenje i brza razmjena informacija, redovite konsultacije, procjene ​​situacije i istraživanje ​​koordiniranih odgovora u skladu s relevantnim pravnim sistemima.

“Ponovno potvrđujemo našu zajedničku odgovornost i odlučnost da koordiniramo kako bismo spriječili korištenje najnovijih tehnologija koje smo razvili u jačanju vojnih sposobnosti koje prijete međunarodnom miru i sigurnosti“, navodi se u saopćenju.

Napominjući da će se poduzeti potrebne mjere za suzbijanje jednostranih trgovinskih ograničenja, čelnici su obećali saradnju kako bi se smanjila ovisnost o strateškim proizvodima, uključujući poluvodiče i rijetke elemente koji se koriste u proizvodnji baterija.

Čelnici su također obećali pružiti energetsku i razvojnu pomoć zemljama u razvoju.

TRT Balkan / agencije