Pripadnici policije i vojske prate Josea Adolfa Maciasa Villamara u zatvoru Guayaquil, Ekvador, 12. augusta 2023.    Foto: Reuters

U ponedjeljak je Ekvador proglasio vanredno stanje nakon što je jedan od "najopasnijih vođa bandi" navodno nestao iz zatvora, što je rezultiralo neredima u nekoliko popravnih ustanova širom južnoameričke nacije.

Vlasti vjeruju da je najvjerovatniji scenario da je 44-godišnji vođa kriminala, Jose Adolfo Macias Villamar, nadimka Fito, pobjegao prije planirane policijske akcije u zatvoru u kojem je bio zatvoren.

Država Ekvador obećala je pojačati sigurnost nakon onoga što je vladin glasnogovornik Roberto Izurieta nazvao "izuzetno opasnom osobom" i što stručnjaci ističu kao navodno visok nivo "infiltracije" kriminalnih grupa u zemlji.

Pritvoren od 2011. godine, Fito navodno vodi jednu od najistaknutijih kriminalnih bandi – “Los Choneros” koja se pojavila u zapadnoj ekvadorskoj pokrajini Manabí kasnih 1990-ih. Nakon što su vlasti pooštrile mjere, vjeruje se da je uključenost članova Chonerosa prirodno porasla unutar zatvora.

Od 2011. godine, oni su se ustalili kao snažna organizacija s prisustvom u cijelom zatvorskom sistemu. Njihovo kriminalno djelovanje danas navodno uključuje niz ilegalnih aktivnosti, uključujući krijumčarenje, ugovorena ubistva i iznudu. Kao i druge organizirane kriminalne grupe u regiji, došlo je do frakcija usred unutrašnjih sukoba u široj organizaciji. 2019. godine grupa je ponovo došla u prvi plan usred eskalacije nasilja u zatvorima.

Tada je predsjednik Lenin Moreno proglasio krizu u zatvorskom sistemu, što je dovelo do mobilizacije vojske. U februaru 2021. godine dogodili su se široko koordinirani napadi u tri zatvora, pri čemu su članovi jedne razdvojene grupe Chonerosa navodno napali članove Los Chonerosa. Incident je rezultirao smrću gotovo 75 članova u najvećem zatvorskom nasilju u historiji Ekvadora.

Danas se navodno poslovno carstvo grupe fokusira na narkotičke aktivnosti, uglavnom krijumčarenje kokaina. Također se tvrdi da Chonerosi imaju navodne veze s kolumbijskim i meksičkim narko kartelima te kontroliraju rute krijumčarenja kroz Latinsku Ameriku prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Lider kriminalne bande Fito odrastao je u lučkom gradu Ekvadora na centralnoj obali, koji se opisuje kao "strateška lokacija" za krijumčarenje droge. Ekvadorski kriminalni šef ima više od 10 slučajeva protiv njega zbog zločina, uključujući ubistvo, pljačku, organizirani kriminal i posjedovanje oružja.

Fito trenutno služi zatvorsku kaznu od 34 godine, a u zatvoru je više od 12 godina. Prema izvještajima, Fito je ranije uspio pobjeći iz zatvora najveće sigurnosti zajedno s još 19 zatvorenika. Bio je u bijegu gotovo godinu dana prije nego što su ga vratili u isti zatvor najveće sigurnosti.

U septembru prošle godine, kao i drugi navodni narko baroni, Fito je slijedio sličan put, postajući slavljen u tradicionalnom španskom „corrido“ ili narativnoj muzičkoj baladi koja analizira Fitov život, ali ključno ne spominje njegovu osudu od strane vlasti.

Pjesma "Balada o Lavu" smatra se Fitovim pokušajem da utemelji i popularizira svoje naslijeđe. Uključuje popularni muzički dvojac koji pjeva uz pojavljivanje njegove kćeri, koja također pjeva.

Kako pjesma sugerira, Fito, ili također nazvan "čovjek časti", pojavljuje se u videu, navodno djelimično snimljenom u zatvoru. U isto vrijeme, u komentarima na YouTubeu, jedan gledalac je napisao: "Kad stvarnost nadmašuje fikciju." Nekoliko godina kasnije, u martu 2023, smrt Juniora Roldana vjeruje se da je jedini preostali osnivač Chonerosa.

Fitov uspon na čelo Los Chonerosa uslijedio je nakon ubistva vođe grupe Rasquina, čija je smrt pokrenula krvavu borbu za vlast i rezultirala smrću blizu 300 zatvorenika 2021. godine.

S obzirom da su mnogi početni osnivači uglavnom nestali, Fito ostaje jedan od najistaknutijih mafijaških bosova ili caposa u zemlji. Ove godine, u augustu, Fernando Villavicencio, predsjednički kandidat poznat po svojoj borbi protiv korupcije, ubijen je od strane napadača koji ga je upucao tri puta u glavu dok je ulazio u svoj automobil u glavnom gradu Quitu.

Glavni tužilac zemlje rekao je da je osumnjičeni koji je izvršio napad ranjen i umro u sukobu sa sigurnosnim snagama.

Prije svog ubistva, Villavicencio je rekao da je primio prijetnje smrću od mnogih ljudi, uključujući meksičke i ekvadorske organizirane kriminalne grupe.

Villavicencio je podnio prijavu tužilaštvu, slijedeći preporuke tjelohranitelja koje mu je država dala nakon što je rečeno da ima visok procenat da bude ubijen.

Kasnije, u augustu 2023, Fito je prebačen u zatvor, na maksimalno osiguranje, u gradu Guayaquilu u pokušaju da se smanji njegov uticaj.

U operaciji prevođenja Fita u zatvor najveće sigurnosti učestvovalo je blizu 3.600 pripadnika sigurnosnih snaga policije i vojske.

Predsjednik Daniel Noboa proglasio je stanje izvanrednog stanja od 60 dana - prvo od kada je preuzeo vlast u novembru.

Ovo omogućava vojsci preuzimanje unutrašnje sigurnosti, posebno sistema zatvora. Očekuje se policijski sat od 23 sata do 5 sati po lokalnom vremenu.

TRT Balkan