Jordan ima dvije terenske bolnice u Pojasu Gaze, jednu u gradu Gazi otvorenu prije 14 godina i drugu uspostavljenu prošlog mjeseca na jugu enklave.           Foto: AA

Oružane snage Jordana su u četvrtak padobranima isporučile hitan medicinski materijal jordanskoj bolnici Sahara u Gazi.

Jordan ima dvije terenske bolnice u Pojasu Gaze, jednu u gradu Gazi otvorenu prije 14 godina i drugu uspostavljenu prošlog mjeseca na jugu enklave.

Ranije su avioni jordanskih zračnih snaga također isporučili medicinsku pomoć bolnici u Gazi kako bi omogućili rad bolnice i nastavili pružati zdravstvene i medicinske usluge za građane Gaze.

Prvi put su isporučili pomoć iz zraka 6. novembra, potom šest dana kasnije, 30. novembra, 7. decembra, 15. decembra, 21. decembra te zadnji put u četvrtak.

Najmanje 22.438 Palestinaca je ubijeno, a 57.614 ranjeno u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra, saopštile su u četvrtak zdravstvene vlasti palestinske enklave.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, u kojem je prema izraelskim vlastima ubijeno oko 1.200 osoba.

Napadi su ostavili Pojas Gaze u ruševinama. Oko 60 posto infrastrukture enklave oštećeno je ili uništeno, a skoro dva miliona stanovnika je raseljeno.

TRT Balkan / agencije