Šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet odbacila je pozive Kine da zadrži izvještaj.      Foto: Reuters

UN je u srijedu navečer objavio oštar izvještaj o kršenju ljudskih prava etničkih Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Kini, zaključujući da je ta zemlja možda počinila zločine protiv čovječnosti.

U izvještaju je utvrđeno da je masovno zatvaranje u kineskoj regiji Xinjiang od 2017. do 2019. godine obilježeno vjerodostojnom dokumentacijom o mučenju, seksualnom nasilju i prisilnom radu, kao i prisilnim abortusima i sterilizacijama.

„Obim proizvoljnog i diskriminirajućeg zatvaranja pripadnika ujgurskih i drugih pretežno muslimanskih grupa, u skladu sa zakonom i politikom, u kontekstu ograničenja i općenito uskraćivanja osnovnih prava koja uživaju pojedinačno i kolektivno, može predstavljati međunarodne zločine, posebno zločine protiv čovječnosti“, navodi se u izvještaju.

U dokumentu od 48 stranica zaključeno je da je kineska vlada počinila "ozbiljna kršenja ljudskih prava" protiv Ujgura i drugih muslimana u okviru kineske politike borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Međutim, samo nekoliko sati prije nego što je izvještaj objavljen, kineski ambasador u UN-u Zhang Jun rekao je da se Peking i dalje "čvrsto protivi" njegovom oslobađanju.

“Nismo još vidjeli taj izvještaj, ali se u potpunosti protivimo nečemu takvom. Ne mislimo da će to nikome donijeti dobro”, rekao je Zhang na konferenciji za novinare. „Svi znamo da je takozvano pitanje Xinjianga potpuno izmišljena laž iz političkih motiva, a njena svrha je definitivno potkopavanje stabilnosti Kine i opstruiranje njenog razvoja.

Šefica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet odbacila je pozive Kine da zadrži izvještaj, koji je uključivao intervjue s bivšim zatvorenicima iz nekih od osam poznatih kineskih pritvorskih centara u regiji Xinjiang.
Bachelet je objavila saznanja posljednjeg dana svog mandata.

“Da budem potpuno iskrena, politizacija ovih ozbiljnih pitanja ljudskih prava od nekih država nije pomogla,” rekla je Bachelet. "Apelujem na međunarodnu zajednicu da ne instrumentalizira stvarna, ozbiljna pitanja ljudskih prava u političke svrhe, već da podrži napore za jačanje zaštite i promocije ljudskih prava."

TRT Balkan / agencije