Otkako je zemljotres s epicentrom u Turkiye 6. februara pogodio i sjever Sirije, pošiljke pomoći stižu u Halep pogođen zemljotresom preko gradskog aerodroma.      Foto: AP

Izraelski zračni napad na sirijski međunarodni aerodrom u Halepu oštetio je njegovu pistu, zbog čega je aerodrom van upotrebe.

Izrael je “izveo zračni napad iz pravca Sredozemnog mora, zapadno od Latakije, gađajući Međunarodni aerodrom Halep“, javila je državna novinska agencija SANA, pozivajući se na vojni izvor.

U štrajku je “nanesena materijalna šteta“ na aerodromu, a nije poznato ima li žrtava. Još nema reakcija od izraelskih zvaničnika.

Prošle godine, Izrael je izvodio sve češće napade na sirijske aerodrome kako bi poremetio sve veću upotrebu zračnih linija Teherana za snabdijevanje oružjem saveznika u Siriji i Libanu, uključujući Hezbollah.

Česta praksa

Izrael je posljednjih godina izveo stotine napada na unutrašnjost Sirije koja su pod kontrolom vlade, ali rijetko priznaje ili raspravlja o tim operacijama.

Izrael je, međutim, priznao da cilja baze militantnih grupa iranskih saveznika, kao što je libanski Hezbollah, koji je poslao hiljade boraca da podrže snage vođe sirijskog režima Bashara al-Assada.

Halep, koji je pretrpio široka razaranja u građanskom ratu u Siriji, ponovo je teško oštećen u smrtonosnim zemljotresima magnitude 7,7 i 7,6 koji su prošlog mjeseca potresli južnu Turkiye i sjevernu Siriju.

Od tada su brojne zemlje poslale pomoć na aerodrom u Halepu.

Izraelski zračni napadi su 19. februara imali za cilj stambena područja u glavnom gradu Sirije, Damasku, ubivši najmanje pet ljudi i ranivši 15, prema sirijskim državnim vijestima.

Vojska sirijskog režima je 2. januara rekla da je izraelska vojska ispalila projektile prema međunarodnom aerodromu u glavnom gradu, stavljajući ga van upotrebe i ubivši dva vojnika.

Taj napad je uslijedio usred straha Izraela da se aerodrom u Damasku koristi za usmjeravanje iranskog oružja u zemlju.

TRT Balkan