Navedeno je da je Hamas naveo da nema 40 zarobljenika koji ispunjavaju ove kriterije i predložio puštanje manjeg broja zarobljenika.     Foto: AA

Izraelski mediji objavili su da je došlo do neslaganja oko broja zarobljenika u indirektnim pregovorima Hamasa i Izraela o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika.

U vijestima izraelske državne televizije KAN navedeno je da Izrael čeka odgovor Hamasa na prijedlog Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o razmjeni zarobljenika.

Navedeno je da Hamas vjerovatno neće prihvatiti sporazum zasnovan na općim stavovima koje su predložili posrednici.

Primijećeno je da glavni nesporazum između dvije strane proizilazi iz zahtjeva Izraela za oslobađanje 40 ljudi, uključujući žene, starce i vojnike, koje drži Hamas, u prvoj fazi razmjene zarobljenika.

Navedeno je da je Hamas naveo da nema 40 zarobljenika koji ispunjavaju ove kriterije i predložio puštanje manjeg broja zarobljenika.

Objavljeno je da će u zamjenu za 40 izraelskih zarobljenika koje drži Hamas, 900 Palestinaca biti oslobođeno i da će biti uspostavljen prekid vatre na 42 dana.

U saopćenju Hamasa u utorak navedeno je da im je stav Izraela po tom pitanju prenesen tokom indirektnih pregovora vođenih u egipatskom glavnom gradu Kairu o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika sa Izraelom, te da će prijedlog biti razmotren i da će biti naknadno obaviješteni o svom stavu.

Saopćeno je da Hamas pridaje važnost postizanju sporazuma koji će okončati napad na palestinski narod, ali Izrael nastavlja s tvrdoglavim stavom i ne odgovara pozitivno ni na jedan od zahtjeva palestinskog naroda i otpora.

Indirektni pregovori o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika vode se između Hamasa i Izraela već neko vrijeme, zahvaljujući naporima Egipta, Katara i SAD-a.

Pregovori, koji su počeli u martu u Dohi, glavnom gradu Katara, kasnije su prebačeni u Kairo.

TRT Balkan / agencije