Izraelska vojska često provodi opsežne kampanje hapšenja širom okupirane Zapadne obale i istočnog Al-Qudsa pod izgovorom da traga za "traženim" Palestincima.      Foto: AA

Izraelske snage privele su u utorak 21 Palestinca u vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, javljaju palestinski mediji.

Hapšenja su izvršena u gradovima Betlehemu, Hebronu, Jerihonu, Ramali, Tubasu, Jeninu i Qalqilyi, javila je državna novinska agencija Wafa.

Izraelska vojska često provodi opsežne kampanje hapšenja širom okupirane Zapadne obale i istočnog Al-Qudsa (Jerusalema) pod izgovorom da traga za "traženim" Palestincima.

U međuvremenu, izraelske snage srušile su kasarnu i poljoprivrednu strukturu sjeverozapadno od Al-Qudsa, saopštio je lokalni komitet protiv naseljavanja.

Ujedinjene nacije procjenjuju da je izraelska vojska od početka 2022. srušila 779 palestinskih zgrada, od toga 646 u zoni C Zapadne obale i 133 u Istočnom Al-Qudsu.

Prema Sporazumu iz Osla između Izraela i Palestinske vlasti iz 1995. godine, Zapadna obala, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), podijeljena je na tri dijela - područje A, B i C - s tim da je područje C pod administrativnom i sigurnosnom kontrolom Izraela sve dok se ne postigne sporazum s palestinskom stranom o konačnom statusu.

Na području C trenutno živi oko 300.000 Palestinaca, od kojih su velika većina beduini i pastirske zajednice koje pretežno žive u šatorima, karavanima i pećinama.

TRT Balkan / agencije