Francuska je izrazila podršku primjeni sankcija protiv jevrejskih doseljenika na evropskom nivou.    Foto: Reuters Archive

Francuska je u utorak uvela zabranu ulaska za 28 ilegalnih jevrejskih doseljenika zbog, kako se tvrdi nasilja nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopštenje u kojem osuđuje nasilje i tvrdi da je odgovornost izraelskih vlasti da zaustave takve akcije i da procesuiraju počinioce.

"Francuska ponovo potvrđuje svoju snažnu osudu ovog neprihvatljivog nasilja. Kao što smo mnogo puta rekli, odgovornost je izraelskih vlasti da tome stanu na kraj i procesuiraju počinioce", navodi se u saopštenju.

Francuska je izrazila podršku primjeni sankcija protiv jevrejskih doseljenika na evropskom nivou i potvrdila posvećenost radu sa evropskim partnerima u tom cilju.

"Aktivnost naseljavanja je nezakonita prema međunarodnom pravu i mora se zaustaviti. Njen nastavak je nespojiv sa stvaranjem održive palestinske države, što je jedino rješenje da se osigura da Izraelci i Palestinci mogu živjeti jedni pored drugih u miru i sigurnosti", dodaje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije