Cartagena de Indias, živopisni grad na karipskoj obali Kolumbije

Cartagena de Indias, živopisni grad na karipskoj obali Kolumbije

Smatra se jednim od najživopisnijih gradova na svijetu.
Svoje posjetitelje dočekuje ogromnim bijelim neboderima i modernim hotelima, ali i povijesnim kolonijalnim kućama i muzejima jedinstvenim za klasičnu špansku arhitekturu.     Foto: AA

Cartagena de Indias, lučki grad na karipskoj obali Kolumbije zauzima važno mjesto u historiji regije, a zbog svojih historijskih ulica, utvrđenja i dubokog plavog mora naziva se i "turističkim blagom" zemlje.

Nakon što je grad 1533. godine osnovao španski istraživač Pedro de Heredia, zbog svog strateškog položaja on je vremenom prerastao su kolonijalnu luku.

Mornari iz španskog grada Cartagene nazvali su područje "Cartagena de Indias (indijska Cartagena)", a 1614. godine grad je utvrđen kako bi bio zaštićen od gusara.

Grad je uprkos utvrđenjima bio napadan i pljačkan, ali je opstao, a zatim nastavio da povećava popularnost.

Slavu je povećao čuvenim romanom "Ljubav u vrijeme kolere" poznatog pisca Gabrijela Garsije Markesa, dobitnika Nobelove nagrade, a na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine uvršten je 1984. godine.

Smatra se jednim od najživopisnijih gradova na svijetu.

Svoje posjetitelje dočekuje ogromnim bijelim neboderima i modernim hotelima, ali i povijesnim kolonijalnim kućama i muzejima jedinstvenim za klasičnu špansku arhitekturu.

TRT Balkan / agencije