U saopštenju se dodaje da se Orbanova posjeta Moskvi odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.   Foto: AA

Mađarski premijer nije dobio nikakav mandat od Evropskog vijeća da posjeti Moskvu, izjavio je u petak visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigursnost Josep Borrell.

Viktor Orban stigao je u Moskvu u petak u misiju "posrednika" u Ukrajini, rekao je njegov sekretar za štampu.

Orban je rekao da bi želio da uvjeri Ukrajinu i Rusiju u potrebu da "pređu dug put zajedno, koji se može završiti prekidom vatre i mirovnim pregovorima".

Ali Borrell je rekao da se "stav EU-a o agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine ogleda u mnogim zaključcima Evropskog vijeća."

"Taj stav isključuje zvanične kontakte između EU i predsjednika Putina (Vladimira op.a.). Mađarski premijer stoga ne predstavlja EU u bilo kom obliku", rekao je Borrell.

U saopštenju se dodaje da se Orbanova posjeta Moskvi odvija isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da "smirenje neće zaustaviti Putina".

"Samo jedinstvo i odlučnost će utrti put ka sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini", rekla je Von der Leyen.

Mađarska, koja se protivila sankcijama EU-a Rusiji, u ponedjeljak je preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU na šest mjeseci.

TRT Balkan / agencije