Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana u utorak je saopštilo da su armenski zvaničnici nastavili svoju politiku agresije.             Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana u utorak je saopštilo da su armenski zvaničnici nastavili svoju politiku agresije.

U pitanju je odgovor na izjave jermenskog premijera Nikola Pashinyana tokom intervjua za francuski Le Monde.

"Identifikacija premijera Armenije, marionetskog režima koji je uspostavila Jermenija kroz najteže ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući etničko čišćenje i genocid nad azerbejdžanskim stanovništvom u regionu, kao 'demokratski izabrane vlasti', živopisan je primjer kontinuirane politike agresije i djelovanja jermenskih zvaničnika", navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana.

Opisujući Pashinyanove navode o situaciji u Karabahu kao "neosnovane", u saopštenju se navodi da su njegove tvrdnje o regionu u suprotnosti sa prethodnom izjavom koju je dao, da "Jermenija priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, uključujući Karabah".

Kao odgovor na zahtjeve Armenije da se ukloni granični punkt na ulazu na put Lachin, u azerbejdžanskom saopštenju se navodi da je uspostavljanje kontrolnog punkta "potpuno u skladu sa međunarodnim pravom" i dodaje da je odluka donesena kako bi se spriječile zlonamjerne akcije Jermenije i da postojanje kontrolnog punkta nije predmet rasprave.

Dodaje se da odbijanje Jerevana da razmotri inicijativu Azerbejdžana da se put Agdam-Khankendi koristi za potrebe jermenskog stanovništva u Karabahu "pokazuje da navodi o 'teškoj humanitarnoj situaciji' u regionu ne odražavaju stvarnost".

Dodaje se da su Pashinyanove tvrdnje o blokadi Karabaha uprkos aktivnostima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u regionu pokušaj manipulacije međunarodnim javnim mnjenjem.

"Apsolutno je neprihvatljivo da armensko rukovodstvo uslovljava suverenitet i teritorijalni integritet Azerbejdžana pod bilo kojim izgovorom, to je udar na napore usmjerene na normalizaciju odnosa između dvije zemlje i služi održavanju tenzije u regionu", navodi se u saopštenju.

Odnosi između dvije bivše sovjetske republike su napeti od 1991. godine, kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Azerbejdžan je u jesen 2020. godine oslobodio više gradova, sela i naselja od armenske okupacije tokom 44 dana sukoba. Rat je okončan mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije.

Uprkos tekućim pregovorima o mirovnom sporazumu, tenzije između susjednih zemalja porasle su posljednjih mjeseci zbog koridora Lachin, jedinog kopnenog puta koji Armeniji omogućava pristup Karabahu.

TRT Balkan / agencije