Mucunski je istakao da je Turkiye dokazani prijatelj i saveznik Sjeverne Makedonije u okviru NATO saveza.          Foto: AA

Ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Sjeverne Makedonije Timčo Mucunski izjavio je u Skoplju da s Turkiye, partnerom i saveznikom u NATO-u, dijele zajedničke stavove o sigurnosnim i drugim regionalnim prijetnjama.

Mucunski je održao zajedničku konferenciju za novinare nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Republike Turkiye Hakanom Fidanom koji boravi u službenoj posjeti Sjevernoj Makedoniji.

Mucunski je istakao da je Turkiye dokazani prijatelj i saveznik Sjeverne Makedonije u okviru NATO saveza.

Također se zahvalio Turkiye koja je bila jedna od prvih država koja je pokazala solidarnost u suočavanju sa šumskim požarima u Sjevernoj Makedoniji.

Podsjetio je da je ovo prva zvanična posjeta jednog turskog ministra vanjskih poslova nakon stupanja na dužnost.

"Ovo je snažna potvrda sve intenzivnijeg političkog dijaloga između dvije zemlje, rastućeg međusobnog povjerenja, partnerstva i prijateljstva koje zajedno gradimo i njegujemo. Danas smo također imali konstruktivne razgovore tokom kojih smo govorili o mogućnostima za unapređenje odnosa u svim sferama od zajedničkog interesa, s posebnim akcentom na ekonomsku saradnju i mogućnosti njenog produbljivanja", rekao je Mucunski.

Naglasio je da su veoma značajne turske investicije u Sjevernu Makedoniju od njene nezavisnosti.

Istakao je da je s turskim kolegom razgovarao i o sigurnosnim, regionalnim i drugim važnim pitanjima.

"S Turkiye, našim partnerom i saveznikom u NATO-u, dijelimo zajedničke stavove i brige o sigurnosnim i drugim regionalnim prijetnjama, kao i zajednički interes za stabilnost, održivi razvoj regiona jugoistočne Evrope. Upoznao sam kolegu s trenutnom situacijom u regionu koja je u potpunosti fokusirana na proces reformi ka EU i bržu integraciju u Evropsku uniju", kazao je Mucunski.

Dodao je da su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u vezi s ruskom vojnom agresijom na Ukrajinu, kao i o situaciji na Bliskom istoku, dijeleći zabrinutost i priželjkujući okončanje svih vojnih akcija i zaustavljanje stradanja civilnog stanovništva.

TRT Balkan / agencije