Erdogan je u izjavi medijima u avionu pri povratku iz Kazahstana kazao kako će dvije strane sarađivati u tom pogledu. Foto: AA

"Ankara i Moskva će zajednički raditi na izgradnji gasnog čvorišta u turskoj regiji Trakiji, nakon prijedloga ruskog predsjednika ranije ove sedmice", izjavio je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

"Za takav distribucioni centar, Trakija se smatra najvažnijim mjestom za ovaj posao", kazao je Erdogan u četvrtak referirajući se na region na sjeverozapadu Turkiye, nedaleko od grčke granice.

Dodao je kako su s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dali instrukcije turskom Ministarstvu energetike i prirodnih resursa i relevantnim institucijama na ruskoj strani da sarađuju.

Erdogan je u izjavi medijima u avionu pri povratku iz Kazahstana kazao kako će dvije strane sarađivati u tom pogledu.

"Nadamo se da ćemo uspostaviti distribucioni centar gdje god je to najprikladnije. Mi već imamo nacionalni distribucioni centar, ali naravno, sada će to biti međunarodni distribucioni centar", kazao je Erdogan.

Erdogan se na marginama samita Konferencije o interakciji i mjerama izgradnje povjerenja u Aziji (CICA) održanog u Astani sastao s Putinom, koji je predložio gradnju gasnog čvorišta u Turkiye.

Navodeći kako je Turkiye "najpouzdaniji partner" za dostavljanje gasa Evropi, Putin je kazao kako bi izgradnja čvorišta u Turkiye dozvolila, između ostalog, reguliranje cijena, prodaju gasa po razumnim cijenama i upravljanje "politizacijom" ovog pitanja.

Osvrnuvši se na rusko-ukrajinski rat koji i dalje traje, Erdogan je kazao kako Ankara nastavlja posredovati između dvije strane.

"Uzimajući u obzir posredovanje Turkiye, povjerenje koje Rusija i pojedine druge zemlje imaju u Turkiye ostaje nepromijenjeno. Drago nam je zbog nastavljenog povjerenja u Turkiye", kazao je Erdogan.

Turkiye od početka rata u bliskom kontaktu kako s Rusijom tako i s Ukrajinom. Erdogan je nekoliko puta izrazio želju da okupi Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog za pregovaračkim stolom u Turkiye.

Erdogan je novinarima kazao i kako ne vidi nikakve probleme u otvaranju koridora Zangezur nakon razgovora u Pragu s armenskim premijerom Nikolom Pashinyanom.

Osvrnuo se i na pitanje grčke militarizaciji Egejskih ostrva uz podršku SAD-a.

"Turkiye ih je upozorila na problem i poduzima mjere opreza", istakao je Erdogan.

TRT Balkan / agencije