Poplave pogodile više gradova u Bosni i Hercegovini.         Foto: TRT Balkan

Obilne padavine koje su zahvatile nekoliko bh. općina izazvale su velike poplave i klizišta. Mještani koji su izgubili komšije, rođake i imovinu, danas obilaze uništena naselja u nadi da će ipak neko od nestalih biti pronađen živ.

20:44 - Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena za vozila spasilačkih službi i hitne slučajeve

Putna komunikacija između Mostara i Jablanice uspostavljena je večeras, ali isključivo za vozila spasilačkih službi i za hitne slučajeve, kao što je slučaj i s drugim osposobljenim cestovnim pravcima, saopćila je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na terenu je, uz profesionalne službe, sada više od 300 volontera koji pomažu pučanstvu, ali iz CZ-a apeliraju na sve koji žele pomoći da se prvo jave u operativna središta civilne zaštite odnosno ne dolaze na pogođeni prostor samoinicijativno.

Prema službenim podacima iz Stožera Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije i MUP-a HNK-a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima s današnjim je danom porastao na 15, od čega je trinaest usmrćenih pronađeno u Jablanici, a dvoje u Konjicu.

Spasioci su, pretražujući prostor, tokom današnjega dana pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju (Grad Konjic), drugo na području Donje Jablanice.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u mjesnim hotelima i Staračkomu domu Jablanica, dok je većina pronašla smještaj kod prijatelja i rodbine u stanovima i obiteljskim kućama Jablanice i Konjica. Stožer CZ-a HNK-a još je jučer osigurao 80 ležajeva u sportskoj dvorani u Jablanici, za slučaj potrebe za prihvat unesrećenih, a te ležajeve sada koriste spasioci za prenoćište i predah.

Civilna zaštita i volonteri opskrbljuju pučanstvo osnovnim potrepštinama, a najveća je potreba za pitkom vodom, hranom i lijekovima. Prema informacijama iz Transfuzijskoga centra Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, zahvaljujući mnogobrojnim darivateljima, zaliha krvi ima u dostatnim količinama.

Na području Grada Konjica potpuno je uništeno dvadesetak kuća, a ta se brojka u Jablanici penje na više desetina. Spasilačke su ekipe i dalje na terenu i intenzivno nastavljaju traganje za nestalima, radeći i na uklanjanju nastale štete.

Stručni timovi usporedo djeluju na saniranju porušene prometne (cestovne i željezničke), telekomunikacijske i elektroenergetske infrastrukture.

20:21 - FUCZ: Osiguran smještaj za osobe koje su ostale bez domova, uspostavljena putna komunikacija Mostar - Jablanica za spasilačke službe i hitne slučajeve

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u hotelima Jablanica i Maksumić te staračkom domu Jablanica. Ostali su smješteni kod prijatelja i rodbine u stanovima i kućama, saopćila je Federalna uprava civilne zaštite u Vanrednom izvještaju o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, do 20:00 sati.

Putna komunikacija Mostar - Jablanica je uspostavljena za vozila spasilačkih službi i za hitne slučajeve. Na terenu je više od 300 volontera koji pomažu stanovništvu.

Iz CZ Jablanica apeliraju da svi koji nude pomoć se najprije obrate u Operativni centar civilne zaštite Jablanica radi daljnje koordinacije.

U toku današnjeg dana pronađena je jedna stradala osoba. U nesreći je potpuno uništeno više desetaka  domaćinstava. Ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju traganje za nestalima, te rade na uklanjanju nastale štete.

Na području grada Konjica 20-ak domaćinstava je potpuno uništeno. U toku današnjeg dana pronađena je jedna stradala osoba u Buturović polju. Ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju traganje za nestalima te rade na uklanjanju nastale štete.

Na području Drežnice uspostavljena je putna komunikacija Gornja Drežnica-Donja Drežnica. Sela Perutac i Rogobrdo su putno odsječena. Nema životno ugroženih mještana, navodi se u izvještaju.

20:00 - Devedeset posto mobilne mreže vraćeno u funkciju: BH Telecom uspješno sanirao štetu nakon poplava

BH Telecom saopćio je kako je obnovljeno 90 posto baznih stanica mobilne mreže i ključnih optičkih pravaca na područjima općina Jablanica, Konjic i Fojnica, koje su bile teško pogođene nedavnim razornim poplavama.

Odmah po povlačenju vode, tehnički timovi BH Telecoma su bez prestanka radili na sanaciji štete, s ciljem što bržeg vraćanja usluga mobilne telefonije i interneta. Zahvaljujući neprekidnom angažmanu timova iz Direkcije Mostar, kao i kolegama iz Sarajeva, Travnika i Zenice, većina stanovništva u pogođenim područjima ponovno ima pristup komunikacijskim uslugama, navode iz ove kompanije.

Dodaju da su timovi na terenu poduzeli sve potrebne mjere kako bi osigurali stabilan i neprekinut signal, uključujući hitne intervencije, zamjenu oštećene opreme i vraćanje u funkciju ključnih optičkih pravaca.

Sanirani su optički pravci Konjic – Jablanica – Mostar i Buturović Polje – Mostar, te je obnovljeno funkcioniranje 15 baznih stanica na sljedećim lokacijama: Čelinska planina, Oteležani, RTV Gradac, Hondići, Buturović Polje, Ribići, Ćelebići, Salakovac, Grabovica, Ostrožac, Studenčica, Glogošnica, Kozovgrad (Fojnica), Fojničke Staje, Donji Gradac.

19:44 - BiH zatražila međunarodnu pomoć za saniranje posljedica poplava

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine danas je putem Mehanizma za civilnu zaštitu Evropske unije uputilo zahtjev za međunarodnu pomoć u saniranju posljedica poplava i klizišta koje su pogodile nekoliko opština u Bosni i Hercegovini.

Zahtjev je upućen nakon što je Vlada FBiH donijela odluku da je, zbog razmjera poplava, u saniranju posljedica potrebna međunarodna pomoć te dostavila listu najneophodnije opreme i sredstava.

Ministarstvo sigurnosti BiH je u stalnom kontaktu sa predstavnicima Mehanizma civilne zaštite EU u Briselu, te radi pripreme da pomoć koja bude upućivana u BiH što lakše i brže stigne do stanovnika i opština kojima je u ovom trenutku najpotrebnija.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, je poručio da će Ministarstvo nastaviti da pratiti stanje na terenu i koordinirati pružanje pomoći na područjima pogođenim poplavama.​​​​​​​

19:16 - Broj žrtava poplava porastao na 18

Prema službenim podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenom prostoru današnjim je danom porastao na 15 mrtvih.

Spasioci su, pretražujući terene Konjica i Jablanice, pronašli još dva beživotna tijela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice, saopćila je Vlada HNK-a.

Sa ovih 15, ukupan broj stradalih u poplavama u Bosni i Hercegovini porastao je na 18, nakon što je i na području Fojnice troje ljudi pronađeno mrtvo.

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj hitnoj sjednici donijela je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području FBiH radi katastrofalnih poplava i klizišta.

U znak solidarnosti prema žrtvama i njihovim porodicama u Bosni i Hercegovini otkazan je niz kulturnih i sportskih manifestacija koji su se trebali održati tokom vikenda, kao i lokalni izbori u općinama pogođenim poplavama.

18:43 - Vlada FBiH: O aktivnostima na područjima pogođenim poplavama i zahtjevima prema VMBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas se na hitnoj sjednici upoznala sa Informacijom o poduzetim aktivnostima Federalnog štaba civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite na područjima pogođenim poplavama, nakon proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH 4. i 5. oktobra ove godine.

Federalna vlada uputila je inicijativu Vijeću ministara BiH da donese odluku o proglašenju dana žalosti u Bosni i Hercegovini, povodom gubitaka ljudskih života uzrokovanih poplavama i klizištima na području Federacije BiH.

Donesen je i zaključak kojim se upućuje zahtjev Vijeću ministara BiH za traženje međunarodne pomoći za potrebe Federacije BiH, koja bi se koristila na područjima zahvaćenim poplavama.

Vlada je danas zadužila Federalni štab civilne zaštite da pripremi Prijedlog odluke o izdvajanju sredstava iz sredstava ostvarenih po osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u svrhu interventne pomoći ugroženim područjima, a s ciljem saniranja posljedica prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH.

Federalna vlada danas se upoznala i sa informacijama o poduzetim aktivnostima JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo na uspostavi prohodnosti puteva, kao i JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo na uspostavi željezničkog saobraćaja na područjima pogođenim poplavama. Ova javna preduzeća zadužena su da nastave aktivnosti na saniranju posljedica prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH, te da sva raspoloživa sredstva usmjere na dalje radove na raščišćavanju i uspostavi prohodnosti puteva, kao i na raščišćavanju i saniranju pruge i stvaranju pretpostavki za ponovnu uspostavu željezničkog saobraćaja. Također, JP Ceste Federacije BiH i JP Željeznice Federacije BiH zaduženi su da pripreme planove aktivnosti za otklanjanje štete i regulaciju prometa, saopćeno je iz Ureda za odnoe sa javnošću Vlade FBiH.

18:35 - Načelnik Kreševa: Najvažnije je da nemamo žrtava

Načelnik općine Kreševo Renato Pejak zahvalio je svima onima koji su protekla dva dana pomogli stanovnicima Kreševa u saniranju posljedica poplava nakon velikog nevremena koje je u noći s četvrtka na petak zahvatilo dijelove Srednjobosanske i Hercegovačko-neretvanske županije.

"Štete ćemo tek u narednim danima moći zbrajati jer ima sela do kojih još nismo uspjeli doći. Imamo neke podatke o velikim štetama na infrastrukturi, ali o konkretnim brojkama ćemo moći govoriti u narednim danima. Najvažnije je da nismo imali ljudskih žrtava, a šteta ćemo zajedničkim snagama riješiti", izjavio je Pejak za Fenu.

Velike količine oborina u kratkom vremenu izazvali su bujične poplave i klizišta u kojima je najmanje 21 osoba izgubila život.

Najpogođenije općine su Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo.

18:30 - Načelnik Kiseljaka: Radit ćemo dok ne saniramo sve

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak ocijenio je da se, nakon jučerašnjih katastrofalnih poplava, danas realnije mogu procijeniti stanje i odrediti prioriteti.

"Jučer nam je sve bio prioritet. Zaključili smo da prvo moramo sanirati putnu komunikaciju u Višnjici, zaštititi obale potoka Rikavac i započeti sanaciju objekata pod vodom. Radit ćemo dok ne saniramo sve", kazao je.

Također je naglasio da probleme u centru dobrim dijelom rješavaju, te da ima nekoliko poplavljenih kuća u istočnom dijelu općine, kao i u slivu rijeke Fojnice.

18:20 - Čerkez: Zdravstveni sistem funkcionira i pružaju se potrebne zdravstvene usluge

Predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva danas su posjetili Jablanicu, te razgovarali s predstavnicima Doma zdravlja o trenutnom funkcioniranju zdravstvenog sistema na tom području, zdravstvenim potrebama pacijenata, ali i spasilačkih ekipa na terenu.

Zdravstvenim djelatnicima Doma zdravlja Jablanica od sinoć je na raspolaganju medicinski tim Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a danas im je dostavljen novi kontigent cjepiva protiv tetanusa, te drugi sanitetski materijal i lijekovi.

"Federalno ministarstvo zdravstva je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a prema iskazanim potrebama, osiguralo terensko vozilo koje će biti upućeno u Jablanicu. Također, osigurali smo dva EKG aparata, kao i specijalne medicinske torbe za rad na terenu koji će biti dostavljeni sutra. I dalje smo u stalnom kontaktu s kliničkim centrima u Federaciji BiH, ali i drugim zdravstvenim institucijama i ustanovama koje su svoje kapacitete stavili na raspolaganje, te s međunarodnim organizacijama koje su, također, ponudile pomoć. Trenutno zdravstveni sistem funkcionira i pružaju se potrebne zdravstvene usluge, ali mi razmišljamo o narednom razdoblju i budućim potrebama stanovništva na ovom području, te već pripremamo program za psihološku pomoć osobama koje su preživjele traumu", rekao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez.

Direktorica Doma zdravlja Jablanica dr. Alma Budim-Hondo kazala je da je nakon prvobitnog jučerašnjeg šoka situacija danas nešto mirnija, ali da se i dalje javljaju pacijenti iz ruralnih područja.

"Ono što je sada najpotrebnije je voda koju smo i dobili. Dobili smo, a i obećana nam je dodatna količina cjepiva protiv tetanusa, parenteralni antibiotici, te sanitetski materijal. Ono što će biti problem u narednom razdoblju jeste pomoć ljudima u ruralnim dijelovima. Centralni dio grada možemo lako pokriti, međutim, ostaju ljudi koji su odsječeni u pojedinim prekojezerskim selima i do kojih se ne može doći sanitetskim vozilom, jer je prekinuta putna komunikacija. Nadamo se da ćemo to prevazići uz pomoć civilne zaštite, GSS-a i drugih službi koji nam pomažu u ovoj situaciji", istaknula je dr. Budim-Hondo.

Predstavnici Ministarstva su se u Jablanici sastali i s direktorom Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona prim. dr. Enizom Čolakovićem. Ekipe Zavoda su na terenu, uzimaju uzorke vode i prate higijensko-epidemiološku situaciju.

Iz tog zavoda stanovništvu preporučuju da se do daljnjeg koristi flaširana ili prokuhana voda u cilju zaštite zdravlja stanovništva i preveniranja zaraznih bolesti.

Federalno ministarstvo zdravstva formiralo je koordinacioni tim koji je u kontaktu sa zavodima za javno zdravstvo i ustanovama u ugroženim područjima, te će narednih dana obilaziti ugrožena područja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

18:00 - Klizište uništilo putnu komunikaciju u Buturović Polju

Putna komunikacija u Buturović Polju kod naselja Glodnica nadomak Jablanice u potpunosti je uništena u poplava i klizištima koje su zahvatile ovo područje u četvrtak u večernjim satima.

Situaciju u Buturović Polju najbolje oslikavaju snimci iz zraka, koji pokazuju razmjere katastrofe koja je pogodila područje. Kod naselja Glodnica nedostaje kompletan dio asfaltne ceste i pristup vozilima je nemoguć.

Mještani ovog naselja sa zebnjom gledaju u nebo, a boravak u njihovim kućama nije bezbjedan usljed mogućnosti pokretanja već aktivnih klizišta.

Situaciju u Buturović Polju najbolje oslikavaju snimci iz zraka, koji pokazuju razmjere katastrofe koja je pogodila područje. Kod naselja Glodnica nedostaje kompletan dio asfaltne ceste i pristup vozilima je nemoguć.         Foto: AA

17:10 - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH stavio 20 stambenih jedinica na raspolaganje građanima pogođenim poplavama

Zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile lokalne zajednice Jablanicu, Konjic, Fojnicu, Kiseljak i druge uslijed nedavnih poplava, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić stavio je na raspolaganje 20 raspoloživih stambenih jedinica za sve kojima je potrebna hitna pomoć.

"Iako su stambene jedinice prvenstveno namijenjene readmisiranim osobama, smatram da je u ovakvim vanrednim situacijama naš prioritet da pomognemo onima koji su izgubili svoje domove. U Mostaru je na raspolaganju pet stanova, u Drvaru jedan, u Zenici šest, u Tuzli dva, u Trebinju dva, a dodatne jedinice dostupne su i u Kotor Varoši, Foči, Derventi, Brčkom, Odžaku i Banjaluci“, kazao je Hurtić.

U ponedjeljak će sve lokalne zajednice koje imaju ove stambene jedinice za readmisirane osobe dobiti saglasnost ministra Hurtića da ih stave na raspolaganje porodicama koje su pogođene poplavama.

Svi kojima je potrebna stambena jedinica mogu se obratiti Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine na broj telefona: 033 703 908.

Ministarstvo ostaje posvećeno pružanju pomoći svima koji su u ovoj kriznoj situaciji, kako bi se osigurala hitna pomoć najugroženijim građanima.

17:00 - Pomozi.ba: Građani za 36 sati prikupili skoro dva miliona KM

Građani su od početka akcije Udruženja Pomozi.ba za pomoć ugroženim u poplavama u Bosni i Hercegovini prikupili skoro dva miliona KM za svega 36 sati, prenosi Anadolu.

"Za samo 36 sati od pokretanja akcije 'Poplave 2024' prikupljeno je blizu dva miliona konvertibilnih maraka. Hvala vam divni ljudi širom svijeta", naveli su iz organizavije Pomozi.ba.

Za unesrećene u poplavama otvoren je humanitarni telefonski broj 17039. Pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

“Situacija je dramatična u brojnim mjestima širom BiH, a najviše su pogođeni Tarčin, Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic, Fojnica… Vodena bujica je tokom noći odnijela mostove, poplavila kuće i potpuno odsjekla pojedine puteve“, naveli su ranije iz Pomozi.ba.

Donacije za ljude pogođene poplavama moguće su osim poziva na broj 17039 i donacijama putem web platforme www.pomoziba.org ili žiro računa i PayPala Pomozi.ba organizacije sa naznakom "Poplave 2024“.

15:43 - Merhametova kuhinja na raspolaganju mještanima i spasilačkim ekipama u poplavama pogođenim područjima

Humanitarna organizacija “Merhamet“ MOD od jučer ujutro je na raspolaganje stavila svoje kuhinje i priprema hranu i tople napitke za mještane područja koja su pogođena nevremenom i poplavama, kao i za spasilačke timove koji djeluju na tom području.

Kenan Vrbanjac, predsjednik “Merhameta“, za Anadolu je kazao da su prilikom posjete poplavljenim područjima u Jablanici vidjeli potresne slike i da će ta organizacija učiniti sve kako bi pružila adekvatnu pomoć u hrani i svim drugim potrepštinama.

“Vidjeli smo potresne slike, razgovarali smo s ljudima, uključujući i one koji su izgubili članove porodice, vidjeli smo kuće gdje su ljudi izgubili živote. Nemam riječi da opišem ovo što smo vidjeli. Ono što možemo je da im pomognemo sada u hrani i smještaju“, rekao je Vrbanjac.

Ističući kako se poplavljeno naselje u potpunosti izmijenilo, i kako tamo više nema zelenila, Vrbanjac je kazao da su tu sada kamenje, stijene i zemlja i da sve izgleda kao suho korito.

“Ostaje nam da se molimo Bogu za pomoć i da u narednom periodu pokažemo pravo lice u ustrajemo do kraja sa ovim ljudima sve dok ne budu adekvatno zbrinuti“, kazao je Vrbanjac.

Vrbanjac je također kazao da je Merhametova kuhinja od jučer ujutro na raspolaganju svima, kako ugroženom stanovništvu, tako i Civilnoj zaštiti i Oružanim snagama i drugim spasilačkim službama na terenu.

Direktor Regionalnog odbora “Merhameta“ Mostar Adin Hasić također je za Anadolu kazao da je ta humanitarna organizacija sve kapacitete stavila na raspolaganje i da djeluju u koordinaciji sa štabom Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i općine Jablanica i općine Konjic.

“Naša kuhinja je od jučer na raspolaganju, naši sekretari su sa volonterima aktivni na terenu. Svi oni pomažu da se pripreme obroci i topli napici za ugroženo stanovništvo i spasilačke timove koji učestvuju u akcijama na terenu“, zaključio je Hasić.

Više informacija o prethodnim danima možete pronaći klikom na sljedeći link.

TRT Balkan