Obraćanje premijera Sjeverne Makedonije na Prespanskom forumu     Foto: AA

Evropska unija ne održava svoja obećanja − uprkos podršci zemalja članica, rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Lideri država regiona okupili su se na trodnevnom forumu u ovom turističkom gradu kako bi ojačali saradnju.

"Uprkos širokoj podršci zemalja članica, EU ne ispunjava svoja obećanja. Građani moje zemlje, kao i ja, zaista smo zahvalni na podršci. Nastavljamo raditi na evropeizaciji opšteg sistema u zemlji. Kod nas se primjenjuju evropske demokratske i društvene vrijednosti. Mi smo dio evropske porodice i dijelimo iste vrijednosti", rekao je Kovačevski tokom panel-diskusije.

Podsjećajući da je Sjeverna Makedonija donosila teške odluke za članstvo u NATO-u i EU, uključujući potpisivanje Prespanskog sporazuma kojim je riješeno pitanje imena s Grčkom, Kovačevski je rekao da je, iako je članstvo u NATO-u završeno pitanje, evropska integracija njegove zemlje blokirana.

Na drugom panelu, ministar vanjskih poslova Bujar Osmani naglasio je da Balkan graniči s državama članicama EU, pa bi ispravna riječ trebala biti ‘dovršetak’ EU, a ne njeno ‘proširenje’.

"EU mora uskoro donijeti odluku. Za jasnu perspektivu potrebni su jasni stavovi. O tome ovisi stabilnost Balkana. Ako se poruke posljednjih godina ponove, to će biti lažan i štetan signal. Zapadni Balkan, kao najbliži region, veoma je važan za Evropu i u nastavku dramatičnih dešavanja u Ukrajini Evropa je u opasnosti'', rekao je Osmani.

Balkan pripada Evropi

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi u videoporuci je rekao da EU uključuje Balkan u svoje politike ublažavanja krize i smanjenja ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima.

"Regionalna saradnja s našim partnerima na Zapadnom Balkanu je geostrateški i geopolitički izbor Evropske unije. Zapadni Balkan pripada Evropi. Lideri Evropske unije jednostrano potvrđuju otvorenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", dodao je Varhelyi.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić opisala je politiku EU na Balkanu kao kamen koji se kreće.

"Nije proširenje, nego valjanje EU", rekla je Brnabić.

Istaknula je da je ulazak Balkana u EU strateško pitanje koje treba što prije implementirati.

"Ovo pitanje je vrlo važno za nas kao Srbiju. Zato što je napredak cijelog regiona prema EU izuzetno važan za regionalnu sigurnost, mir, stabilnost te ekonomski i politički prosperitet", rekla je u nastavku.

Prespanski forum za dijalog je platforma koju je kreirala Sjeverna Makedonija kako bi omogućila zemljama, liderima, organizacijama, stručnjacima i građanima jačanje saradnje.

TRT World