Opozicioni zastupnici nisu učestvovali u glasanju i napustili su salu.     Foto: Reuters

Sa 68 glasova, 120-člani parlament glasao je za sporazum. Opozicioni zastupnici nisu učestvovali u glasanju i napustili su salu.

- Danas otvaramo novu perspektivu za svoju zemlju. Od danas se ubrzanim koracima krećemo ka pridruživanju porodici EU – rekao je premijer Dimitar Kovačevski na press konferenciji nakon što je njegov kabinet odobrio zaključke Parlamenta.
Kovačevski je rekao da će se prvi sastanak između njegove vlade i Evropske unije održati u utorak.

Sporazumom se predlaže izmjena Ustava Sjeverne Makedonije kako bi se priznala bugarska manjina. Prijedlog ne zahtijeva da Bugarska prizna makedonski jezik.
U zamjenu, Bugarska će dopustiti svom zapadnobalkanskom susjedu da započne pregovore o članstvu s EU. Nakon što je sporazum usvojen, zastupnici vladajuće stranke izvjesili su zastave EU-a i Sjeverne Makedonije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja je u četvrtak doputovala u Skoplje i pozvala zastupnike da izglasaju sporazum, rekla je da glasanje "utire put za otvaranje pristupa pregovorima brzo".

Albanski premijer Edi Rama, čija je zemlja bila suzdržana jer je EU povezivala svoj napredak s napredovanjem Sjeverne Makedonije, rekao je da će albanska delegacija u ponedjeljak otputovati u Brisel kako bi se započeli pregovori o članstvu.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozdravio je ishod glasanja, kazavši da je Washington prepoznao "teške kompromise koji priznaju i poštuju kulturni identitet Sjeverne Makedonije i makedonski jezik".

Čelnik najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, čija je stranka protestovala protiv sporazuma od početka jula, rekao je da "ništa nije gotovo".
Dodao je kako njegova stranka neće podržati ustavne promjene, za koje su potrebne dvije trećine glasova.

Bugarski parlament povukao je svoj veto na razgovore Sjeverne Makedonije i EU-a prošlog mjeseca. To je također izazvalo proteste u Bugarskoj i pridonijelo izglasavanju nepovjerenja koje je srušilo vladu.

Sjeverna Makedonija, bivša jugoslavenska republika, kandidat je za članstvo u Evropskoj uniji već 17 godina, ali je odobrenje za pregovore prvo blokirala Grčka zbog imena zemlje, a zatim i Bugarska, javio je Reuters.

FENA