Bosna i Hercegovina na Bijenalu se predstavlja pod vodstvom Marina Ivanovića, ovogodišnjeg povjerenika i kustosa paviljona, koji je ujedno i ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.           Foto: AA

Otvoren je paviljon Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti jednoj od najstarijih i najznačajnijih fešta, utemeljenoj 1895. godine.

Postavku je otvorila predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto, a u prisustvu regionalne direktorice UNESCO ureda u Veneciji Magdalene Landry, te ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak,

Ove godine, Bosna i Hercegovina na Venecijanskom bijenalu se predstavlja projektom "Mjera mora" autora Stjepana Skoke.

Skokin rad istražuje interakcije i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispitao granice i mjere našeg suživota s prirodnim okolišem.

Bosna i Hercegovina na Bijenalu se predstavlja pod vodstvom Marina Ivanovića, ovogodišnjeg povjerenika i kustosa paviljona, koji je ujedno i ravnatelj Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

Bosna i Hercegovina institucionalno, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova BiH i entitetskih nadležnih ministarstava za oblast kulture, na Venecijanskom bijenalu umjetnosti nastupa od 2013. godine.

Organizacija učešća i osiguranje kontinuiteta predstavljanja regulirano je Protokolom o modelu predstavljanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti na Venecijanskom bijenalu arhitekture koji su potpisali Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Venecijansko bijenale će biti otvoreno 20. aprila i trajat će do 24. novembra 2024. godine.

TRT Balkan / agencije