Prema podacima Vrhovnog izbornog veća, od građana upisanih u inostrani birački spisak, za glasanje na Kosovu prijavila su se 2.192 birača.     Foto: AA

Državljani Republike Turkiye danas i sutra glasaju na Kosovu u okviru predsedničkih i parlamentarnih izbora koji će se održati u Turkiye, 14. maja.

Jutros u devet sati otvorena su dva biračka mesta, u Ambasadi Turkiye u Prištini i u Generalnom konzulatu u Prizrenu. Birači će moći da glasaju do 21 sata.

Ispred Ambasade u Prištini, građani su čekali još pre nego što je glasanje počelo.

“Mi ćemo se opredeliti, mi smo tu za naše demokratsko pravo. Hvala, nadam se da će biti dobro”, kazao je Zeki Korkut, koji je glasanje obavio u Ambasadi Turkiye u Prištini.

Turski ambasador Sabri Tunc Angili izjavio je za Anadoliju da će se glasanje održati 6. i 7. maja na Kosovu.

“Mislim da će biti veliko interesovanje u Prištini i širom Kosova. Ove godine moguće je glasati u 73 zemlje u 151 našem predstavništvu, a povećali smo ih u odnosu na 2018. godinu. Nadam se da će to biti od koristi za ceo naš narod, za našu zemlju”, kazao je ambasador Angili.

On je naveo da će nakon završetka procesa glasanja, glasovi biti bezbedno odneti sa Kosova u Istanbul, redovnim letom Turkish Airlinesa, te da predstavnici političkih partija, koji imaju pravo mogu da prate proces.

Prema podacima Vrhovnog izbornog veća, od građana upisanih u inostrani birački spisak, za glasanje na Kosovu prijavila su se 2.192 birača.

TRT Balkan / agencije