Po završetku bazara sva prikupljena sredstava će biti uplaćena na račun turskog AFAD-a.     Foto: AA

Na Baščaršijskom trgu u Sarajevu u petak je upriličen humanitarni bazar, u organizaciji turskih poduzetnika u Bosni i Hercegovini, za pomoć nastradalima u zemljotresu u Turkiye i Siriji.

“Upriličili smo ovaj bazar kako bi pomogli našoj braći pogođenoj zemljotresom u Turskoj i Siriji. Zajedno sa turskim poduzetnicima u Sarajevu odlučili smo na ovaj način pomoći zemljotresom pogođena područja”, kazao je Yasar Tufan, jedan od organizatora i turski poduzetnik u sektoru turizma.

Građani Sarajeva na štandu postavljenom ispred Baščaršijske džamije mogu po simboličnim cijenama kupiti tople napitke, različita peciva, prehrambene proizvode, slatkiše, dezinfekcijska sredstva i druge namirnice te na ovaj način pomoći stanovništvu Turkiye i Sirije.

Tufan je ovom prilikom zahvalio svim građanima kako Sarajeva, tako i cijele Bosne i Hercegovine, za veliku solidarnost i podršku koju pokazuju i pružaju Turkiye i Siriji.

Pozvao ih je da se odazovu i današnjem bazaru koji će biti otvoren do 17 sati. “Po završetku bazara sva prikupljena sredstava će biti uplaćena na račun turskog AFAD-a”, dodao je Tufan.

Uz štand bazara na Baščaršiji postavljena je i Vispakova džinovska džezva, gdje građani mogu kupiti kafu.

Bazar je organizovan uz podršku Ureda savjetnika za trgovinu pri ambasadi Republike Turkiye u BiH.

TRT Balkan