Kazao je da je današnja poseta Prištini i jučerašnja Beogradu, imala za cilj diskusiju o procesu normalizacije odnosa.    Foto: AA

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bislimijem, da je bilo malo napretka na dugoročnom planu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Lajčak je u obraćanju medijima ispred Vlade kazao da je zahvaljujući dijalogu krajem prošle godine bilo važnih rezultata, kao što su energetski sporazum i priznavanje registarskih tablica. Međutim, dodao je, zabeleženo je malo napretka u širem pogledu procesa normalizacije odnosa.

"Postigli smo mali napredak u našem dugoročnom planu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Imamo dogovor iz februara i marta prošle godine što znači da ne treba da se pitamo šta treba da se uradi, ne moramo ni da se pitamo kako to da uradimo, pitanje je kada da uradimo. I normalno, ako mene pitate, smatram da bi primena ovog sporazuma trebalo da počne što pre“, rekao je Lajčak.

Kazao je da je današnja poseta Prištini i jučerašnja Beogradu, imala za cilj diskusiju o procesu normalizacije odnosa i koliko se može postići pre evropskih izbora ove godine.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lajčak je kazao da se o oružanom napadu u Banjskoj, 24. septembra, razgovara na svakom sastanku, te da je o tome bilo reči i juče u Beogradu. Istakao je da se očekuje da napadači odgovoraju, ali je naglasio da istragu ne vodi EU, već zemlje pojedinačno.

Upitan da li je na sastanku bilo reči o odluci Centralne banke Kosova da od 1. februara zabrani upotrebu srbijanskog dinara u platnom prometu na Kosovu, specijalni predstavnik EU Lajčak je kazao da će sutra biti više informacija u vezi tog pitanja.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ranije su zatražile od kosovskih vlasti da odlože primenu odluke o upotrebi samo valute euro na Kosovu, kako bi do rešenje ovog pitanja došlo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Lajčak se u Prištini sastao i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

TRT Balkan / agencije