"Pokušavamo da dobijemo više informacija o građaninu Kosova koji se tamo nalazi i da ne dođe do potčinjavanja agresivnosti Srbije prema Kosovu, što se ogleda i u ovakvim nalozima za hapšenje naših građana“, naglasio je Kurti.         Foto: AA

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da bezbednosne agencije prikupljaju informacije o slučaju ubistva policajca u Lozici u Srbiji, za šta je osumnjičen jedan kosovski državljanin.

Kurti je na konferenciji za novinare povodom najave povećanja dečijeg dodatka, odgovarajući na pitanja novinara povodom ubistva policajca u Srbiji, gde srbijanske vlasti traže državljanina Kosova kao osumnjičenog, rekao da ovo pitanje ne treba politizovati.

„Nemam ništa dodatno, ali bezbednosne agencije prikupljaju informacije i zamolio sam vas da pažljivo pročitate saopštenja policije, MUP-a i Ministarstva spoljnih poslova. Očekujem i od njih da daju svoje profesionalne izjave, jer smatramo da ovo pitanje ne treba politizovati, već kao takvo tretirati sa stanovišta bezbednosti, pravnog i stručnog“, rekao je Kurti.

Upitan o hapšenju kosovskog državljanina Blerima Ramadanija, bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) od strane vlasti Severne Makedonije na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije, premijer Kurti je rekao da je u vezi š tim kosovsko Ministarstvo pravde u komunikaciji sa Vladom Severne Makedonije.

"Pokušavamo da dobijemo više informacija o građaninu Kosova koji se tamo nalazi i da ne dođe do potčinjavanja agresivnosti Srbije prema Kosovu, što se ogleda i u ovakvim nalozima za hapšenje naših građana“, naglasio je Kurti.

Kurti je izjavio da otvaranje glavnog mosta preko reke Ibar u gradu Mitrovici za vozila nije upereno ni protiv koga. Kurti je na konferenciji za medije rekao da će otvaranje ovog mosta pomoći građanima bez obzira na etničku pripadnost, ali i privredi i trgovini. On je naveo da na reci Ibar u Mitrovici postoje još dva mosta koja mogu da koriste automobile, pa je neshvatljivo da samo preko ovog mosta nema saobraćaja.

„To nije protiv bilo koga, već za građane i kapitalna dobra. Pomaže ljudima sa obe strane Ibra bez obzira na nacionalnu pripadnost, kao i trgovinu, privredu i saradnju. Postoje tri mosta i ostaviti samo ovaj zatvorenim je neshvatljivo. I ovaj most bi morao da bude otvoren. Otvaranje mosta u potpunosti u prošlosti je u Briselu nazivano simbolom normalizacije”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer se juče sastao sa ambasadorima zemalja Kvinete i EU kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Kurti je na konferenciji za medije, zajedno sa ministrom finansija, rada i transfera Hekuranom Muratijem najavio da su šeme za dečiji dodatak redizajnirane tako da će majke sa jednim ili dvoje dece decu do 16 godina dobijati po 20 evra po detetu, a ne po 10 kao do sada. Majke koje imaju troje i više dece primaće naknade po 30 evra za svako dete. Ovaj promena stupa na snagu od avgusta 2024. godine.

Više od 400.000 dece su korisnici dečijeg dodatka. Očekuje se da će godišnji troškovi nove šeme biti 120 miliona evra.

TRT Balkan / agencije