Kosovo: Turski KFOR renovirao devet učionica u školi u Prizrenu

Kosovo: Turski KFOR renovirao devet učionica u školi u Prizrenu

Ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili rekao da je Prizren važan centar za Turkiye.
Nakon obraćanja, gosti su presekli vrpcu otvarajući projekat renoviranja i obišli su renovirane školske učionice.       Foto: AA

Devet učionica srednje škole „Imer Prizreni” u gradu Prizrenu na Kosovu, koje je renovirao Turski KFOR, danas su predate na korišćenje.

Svečanosti povodom završetka renoviranja školskih učionica prisustvovali su ambasador Turkiye na Kosovu Sabri Tunc Angili, generalni konzul u Prizrenu Celal Dogan, šef misije Turskog KFOR-a pukovnik Recai Yılmaz, koordinator Instituta Yunus Emre za Kosovo Ramazan Yılmaz, koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Prištini Cihan Dincer, kao i nastavnici, učenici i drugi gosti.

Ambasador Angılı je u govoru rekao da je Prizren važan centar za Turkiye. Angılı je istakao da veruje da će Prizren sa svojom dubokom i bogatom kulturom u budućnosti biti jedna od kulturnih prestonica Evrope.

„Prizren, gde zajedno žive Albanci, Bošnjaci i Turci, nije samo kulturna prestonica Kosova, već i jedan od najvažnijih kulturnih centara Balkana. Prihvatanje turskog kao nastavnog jezika ovde na Kosovu i u bivšoj Jugoslaviji bilo je važno dostignuće za Turkiye. Turkiya se u to vreme borila za ovo i siguran sam da ćete čuvati ovo nasleđe, da turski održite u životu u budućnosti", naglasio je Angılı.

Pukovnik Yilmaz je rekao da su realizovanim projektima učvršćeni odnosi prijateljstva i bratstva koji su postojali vekovima između Turkiye i Kosova.

„Ponosni smo što sprovodimo projekte kako bi Kosovo imalo svetlu budućnost u različitim oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo i infrastruktura“, rekao je Yılmaz.

Nakon obraćanja, gosti su presekli vrpcu otvarajući projekat renoviranja i obišli su renovirane školske učionice. U okviru ovog projekta renovirano je devet školskih učionica u kojima su nabavljeni novi stolovi, stolice i druga neophodna oprema.

TRT Balkan / agencije