Vlada Kosova odgodila primjenu mjera za naredni mjesec.      Foto: AA

Prema odluci Vlade Kosova od 29. juna, u ponedjeljak, 1. augusta 2022. godine, trebalo je početi izdavanje privremenih deklaracijskih listova na graničnim prelazima osobama koje ulaze na Kosovo s ličnim kartama Srbije. Također, bio je predviđen i početak dvomjesečnog procesa preregistracije ilegalnih registarskih tablica s oznakama kosovskih gradova, “PR“, “KM“, “PZ“ i slično, koje izdaje Srbija u tablice RKS (Republika Kosovo).

Najprije su se u Sjevernoj Mitrovici čule sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da počnu da se okupljaju. Potom je počelo blokiranje magistralnih puteva kamionima i vozilima.

Nedugo nakon ovoga oglasila se kosovska policija.

“Kosovska policija je dobila zvanične informacije da se na pojedinim lokacijama čula pucnjava iz vatrenog oružja, gdje su neki od hitaca bili usmjereni na policijske jedinice, ali, na sreću, nije bilo povrijeđenih“, naveli su u saopćenju.

Potom se javnosti obratio i premijer Kosova Albin Kurti, koji je rekao kako "organi reda i bezbjednosti naše države prikupljaju informacije, prate situaciju i djelovat će u odbranu zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

"Prije početka izdavanja dokumenata za ulaz i izlaz na graničnim prelazima sa Srbijom, ilegalne srpske strukture na sjeveru Kosova započele su s blokadom puteva i s pucnjavom. Tome su prethodile zapaljive izjave i sastanci u Beogradu i Raškoj. Tu su isplanirane i podstaknute agresivne akcije koje se dešavaju danas", naveo je Kurti u objavi na društvenim mrežama. Dodao je i da "sljedeći sati, dani i sedmice mogu biti izazovni i problematični".

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu obavio je tokom noći odvojene telefonske razgovore s ministrom vanjskih poslova Srbije Nikolom Selakovićem i ministricom vanjskih poslova Kosova Donikom Gervallom Schwarz.

Cavusoglu je u razgovorima istakao kako nove napetosti u regionu nikome nisu od koristi te naglasio da zdrav razum mora nadvladati.


Iz misije KFOR-a na Kosovu u nedjelju navečer su saopštili kako su spremni intervenisati ukoliko stabilnost na sjeveru te zemlje bude ugrožena.

"Ukupna sigurnosna situacija u sjevernim opštinama na Kosovu je napeta. Misija KFOR-a predvođena NATO-om pažljivo prati situaciju i spremna je intervenisati ukoliko sigurnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom", saopćili su.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju navečer, poslije sastanka u Generalštabu Vojske Srbije, da se nada da će situacija na Kosovu do ponedjeljka biti deeskalirana.

On je zajedno s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem razgovarao s komandantom KFOR-a.

"Nadam se da ćemo imati dobrih vesti i da će ovo do sutra biti deeskalirano, i da ćemo moći da dođemo u narednom periodu do rešenja", rekao je Vučić.


Vlada Kosova odgodila primjenu mjera za naredni mjesec


Premijer Kosova Kurti, s predsjednicom Vjosom Osmani i zamjenicima premijera Besnikom Bislimijem i Donikom Gervalom, obavio je kontakte i sastanke s američkim i evropskim međunarodnim faktorima, nakon čega je donesena odluka da se mjere reciprociteta na srpska dokumenta odgode s 1.augusta na 1.septembar, ukoliko se uklone sve prepreke na putevima i omogući sloboda kretanja na sjeveru Kosova.
"Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i sigurnosti građana i naše zemlje. Bilo je brojnih agresivnih akata danas popodne i navečer, koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je odluku Kosova o odgađanju mjera za 1. septembar.

"Očekujem da će sve blokade na putu odmah biti uklonjene. Otvorena pitanja treba rješavati kroz dijalog, uz posredovanje EU, i fokusirati se na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, što je od suštinskog značaja za njihovu integraciju u EU", napisao je Borell na Twitteru kasno tokom noći.

AA