Konačnu odluku o zabrani TikToka mora donijeti Vlada Kosova.      Foto: Reuters

Tokom izvještaja AIP-a Komitetu za sigurnost, zastupnik Pokreta Samoopredjeljenje, Dimal Basha, pokrenuo je pitanje TikToka nakon analize nekoliko zemalja da postoji rizik od ove platforme.

Sogojeva-Dermaku je rekla da će, kada se ovo pitanje pokrene, zajedno sa sigurnosnim institucijama krenuti u analizu situacije, ali odluka o zabrani TikToka pripada Vladi.

„Mi smo kao Agencija nadzornici za provođenje Zakona o ličnim podacima. U svjetlu ovog zakona, Agencija ne može donijeti nikakvu odluku o zabrani ove platforme. Kosovo, u slučaju da se o tome odlučuje nakon analize svih sigurnosnih institucija u zemlji, mora postojati odluka Vlade ili Skupštine da se ova platforma zabrani“, izjavila je u emisiji „DANAS“ KTV-a u srijedu.

Ona je rekla da su svjesni da TikTok omogućava prikupljanje ličnih podataka.

Sogojeva-Dermaku je pokazala kako se Agencija suočavala s brojnim zloupotrebama sa ove platforme.

“Svjesni smo da ova platforma omogućava prikupljanje ličnih podataka sa stanovišta zakona o kojem govorim. Ali i mi smo se kao Agencija suočavali sa slučajevima da je preko ove platforme rađeno mnogo linčova, zloupotreba ličnih podataka građana do te mjere da je slučaj sadržavao i elemente krivičnog djela i uputili smo ih policiji”, navela je ona.

Komesarka AIP-a je rekla da očekuje da će zajedno sa sigurnosnim institucijama donijeti prijedlog višim organima za eventualnu zabranu TikToka.

Ona je pozvala da se sve društvene mreže koriste s oprezom.

„U ovom vremenu digitalizacije, svako objavljivanje ličnih podataka će dovesti do identifikacije, a potom i do zloupotrebe“, zaključila je Sogojeva-Dermaku.

Zabrane TikToka širom svijeta

Nedavno je Bijela kuća proširila zabranu na sve vladine agencije, dajući saveznim zaposlenicima 30 dana da uklone aplikaciju sa svojih radnih uređaja.

U međuvremenu, izvršna vlast EU privremeno je zabranila TikTok na telefonima koje koriste zaposlenici kao mjeru kibernetičke sigurnosti.

Evropski parlament je slijedio taj primjer, zabranivši osoblju da instalira aplikaciju na bilo koji telefon koji ima pristup e-pošti ili parlamentarnim mrežama.

Kanada se pridružila SAD-u i EU u donošenju sveobuhvatne zabrane, sprečavajući instaliranje TikToka na sve mobilne uređaje koje je izdala vlada, dok zapadni zvaničnici poduzimaju mjere protiv aplikacije za dijeljenje videa u vlasništvu Kineza.

Turske vlasti su 1. marta kaznile TikTok s ukupno 1,75 miliona lira (93.000 USD) jer nije poduzeo dovoljne mjere za zaštitu korisnika od nezakonite obrade njihovih podataka, saopćio je Odbor za zaštitu ličnih podataka (KVKK).

Nekoliko drugih zemalja također je poduzelo mjere protiv TikToka.

U januaru 2021. Pakistan je zabranio TikTok zbog "nemoralnog i nepristojnog" sadržaja, dok je u februaru 2021.

Mijanmar zabranio aplikaciju kao dio šire akcije slamanja društvenih medija nakon vojnog udara.

U junu 2021. Nigerija je također zabranila aplikaciju, navodeći zabrinutost zbog "upotrebe platforme za aktivnosti koje mogu potkopati nigerijsko korporativno postojanje".

Talibansko vodstvo u Afganistanu zabranilo je TikTok i igru PUBG u septembru 2022. na temelju zaštite mladih od "zavaravanja". U decembru 2022.

Tajvan je uveo zabranu TikToka u javnom sektoru nakon što je FBI upozorio da TikTok predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost.

TRT Balkan / agencije