Kurti je istakao da je ovim projektom učinjen napor da se dokumentuje kompleksnost ratnih iskustava dece, dajući im pravo da govore.    Foto: AA

U holu Ministarstva pravde Kosova otvorena je izložba "Čežnjive oči", koja je posvećena ubijenoj deci i deci pogođenoj poslednjim ratom na Kosovu, zasnovanoj na izvanrednom empirijskom istraživanju, objavljenom u knjizi "Oteto detinjstvo" u izdanju Foruma ZFD.

Otvaranju ove izložbe, koju je organizovalo Ministarstvo pravde Kosova u saradnji sa nevladinom organizacijom "Integra", Forumom ZDF i Resursnim centrom za nestala lica, prisustvovali su premijer Kosova Albin Kurti, ministarka pravde Albulena Haxhiju, brojni drugi ministri i poslanici Skupštine Kosova, predstavnici civilnog društva i građani.

Kurti je rekao je da ovakvi događaji, osim što oživljavaju uspomene i dele bol, služe i za kolektivno pamćenje i da se prošlost nikada ne zaboravi. Kurti je kazao da sloboda Kosova ima svoje korene u onima koji su pali za slobodu.

"Ubistva dece na Kosovu su najstrašniji zločini Srbije. Imamo obavezu da ih, zbog slobode i mira koji uživamo, zbog pravde kojoj težimo, nikada ne zaboravimo", naglasio je Kurti.

Autor izložbe Korab Krasnicqi rekao je da su i 24 godine nakon rata rane za ubijenom i nestalom decu i dalje otvorene, dok preživela deca i dalje žive s posledicama rata.

On je istakao da je ovim projektom učinjen napor da se dokumentuje kompleksnost ratnih iskustava dece, dajući im pravo da govore.

"Izložba pruža prostor gde se bol delegira javnosti i nastoji da oda počast sećanju na decu poginulu i nestalu u ratu, da učimo iz njihovih priča i da podignemo svest o razornom utjecaju rata na najranjivije i nevine članove našeg društva", naglasio je Krasniqi.

Izložba je zasnovana na istraživanju kroz intervjue i fotografije dvanaest porodica, od kojih je deset izgubilo dete ili decu u ratu 1999. godine ili neposredno nakon rata, a usled ratnih zbivanja.

Dve ispovesti su od dvoje dece koja su izgubila jednog od roditelja u ratu, dok su od dvanaest priča, osam iz albanskih, dve iz srpskih i dve iz romskih porodica. Neke od ovih osoba se i danas vode kao nestale.

Fotografije koje su prikazane na izložbi pokazuju kako porodice čuvaju sećanje na svoje najmilije čuvajući odeću, stare forografije i razne predmete koji im održavaju sećanje.

Izložba "Čežnjive oči" nosi naziv po istoimenoj poeziji albanskog pesnika novijeg perioda Envera Gjerqekuta, poznatog po sonetima i romantičnoj poeziji.

TRT Balkan / agencije