Lajčak se nakon tih sastanaka nije obratio medijima.      Foto: Tanjug

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak danas se sastao sa međunarodnim predstavnicima na Kosovu, kao i sa liderima opozicionih partija.

Lajčak se nakon tih sastanaka nije obratio medijima, ali je na mreži “X” naveo da se odvojeno sastao sa komandantom KFOR-a Ozkanom Ulutasom, akreditovanim ambasadorima na Kosovu i sa liderima opozicionih partija.

„Danas sam imao veoma produktivan dan na Kosovu sa dobrim razmenama o najnovijim dešavanjima u dijalogu uz posredovanje EU i putu napred”, napisao je Lajčak.

Lider najveće opozicione stranke Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izjavio je da je sastanak sa Lajčakom bio više informativne prirode o procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Krasniqi je kazao da na tekst nacrta trenutno postoji embargo dok se ne razmotre komentari obe strane, ali da je Lajčak izneo stav EU i drugih predstavnika da je nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je predložen Vladi Kosova, u skladu sa Ustavom Kosova.

„Na kraju krajeva, nedovoljno je reći da ovaj nacrt jeste ili nije u skladu sa Ustavom, dok se ne pročitaju svi članovi i integralni tekst sporazuma iz ugla ustavne ekspertize. Takođe sam tražio od Lajčaka ono što sam tražio ranije u Briselu, u Francuskoj i na svakom drugom sastanku, da se što pre uklone sankcije Evropske unije Kosovu jer smatram da to nije pošten pristup, posebno nakon terorističkog napada 24. septembra“, naglasio je Krasniqi.

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri je nakon sastanka sa Lajčakom medijima izjavio da im nije predstavljen nacrt statuta Zajednice.

„Posvećenost i vreme koje je podeljeno sa LDK-om i opozicijom treba ceniti, uprkos činjenici da nas i dalje drže u ovom ili onom obliku u mraku, zbog toga što dokument nije rasvetljen, nije transparentan barem u princip“, rekao je Haziri.

On je naglasio da je dijalog jedini način za rešavanje problema, ali da njegova partija smatra da Vlada Kosova situaciju nakon 24. septembra nije uspela da kapitalizuje i vrati dobar imidž Kosovu zahvaljujući profesionalizmu Kosovske policije.

Za razliku od svojih kolega, predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je kazao da su imali priliku da pročitaju u celosti nacrt statut Zajednice.

“Nacrt objašnjava sve mogućnosti koje Zajednica daje opštinama sa srpskom većinom, uz referisanje na Ustav i zakone Kosova. U tom nacrtu ne menjaju se ovlašćenja opština i Zajednica ne preuzima te odgovornosti, osim olakšica koje se stvaraju u funkcionisanju obrazovanja, zdravstva”, kazao je Haradinaj.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak sinoć se po dolasku u Prištini sastao sa prvim potpredsednikom Vlade Kosova i glavnim pregovaračem Besnikom Bislimijem sa kojim je imao radnu večeru.

TRT Balkan / agencije