Evroparlamentarci očekuju konačni izvještaj OEBS/ODIHR-a o izborima i pozivaju Srbiju na primjenu preporuka ove institucije i Venecijanske komisije, znatno prije narednih izbora.            Foto: Reuters

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak u Strazburu rezoluciju kojom se poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima održanim 17. decembra u Republici Srbiji.

Kako su objavili srbijanski mediji, dokument koji su usvojili evroparlamentarci s 461 glasom "za" i 53 "protiv", poziva na upućivanje ekspertske misije i uslovljavanje dalje finansijske pomoći Evropske unije Srbiji popravljanjem izbornih uslova.

Evroparlamentarci očekuju konačni izvještaj OEBS/ODIHR-a o izborima i pozivaju Srbiju na primjenu preporuka ove institucije i Venecijanske komisije, znatno prije narednih izbora.

Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu koju bi sproveli "respektabilni međunarodni eksperti i institucije, kako bi ispitali neregularnosti na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima, a posebno u izborima za Grad Beograd", jer, kako se navodi, "neke tvrdnje koje se odnose na organizovanu migraciju birača izlaze iz okvira koje pokriva izvještaj OEBS-a i ODIHIR-a".

EP podržava i brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz samo učešće EP-a.

Članovi Evropskog parlamenta glasali i za član u kome se navodi da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako zemlja ostvari značajan napredak u reformama koje se odnose na EU, uključujući punu primjenu preporuka OEBS/ODIHR i Venecijanske komisije i u kome se pozivaju Komisija i Savjet da primjenjuju stroge uslove, detaljno prate izvještaje Revizorskog suda i da odmah započnu reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć III i drugih finansijskih instrumenata.

TRT Balkan / agencije