"Dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih", rekao je bivši američki predsjednik.      Foto: AA

Bivši američki predsjednik Bill Clinton izjavio je povodom obilježavanja 20. godišnjice otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari da je to mjesto sjećanja i promišljanja i podsjetnik cijelom svijetu na, kako je kazao, našu zajedničku ljudskost.

Clinton je u videoobraćanju prisutnima izrazio zahvalnost zbog mogućnosti da se pridruži obilježavanju dvadesete godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica.

"Nikada neću zaboraviti sudjelovanje u njegovom otvaranju 2003. godine. Kao što sam rekao tog dana, nadao sam se i molio da će ovo mjesto biti ozbiljan podsjetnik cijelom svijetu na našu zajedničku ljudskost, a tokom ovih dvadeset godina Memorijalnog centra i jeste upravo to i još mnogo više. To je mjesto sjećanja i promišljanja, trajnog odavanja počasti izgubljenim životima i svečanog obećanja da moramo biti na oprezu kako se takve strahote ne bi ponovile više nikada ni u Bosni i Hercegovini ni bilo gdje drugo", rekao je Clinton u videoobraćanju prisutnima.

Bivši američki predsjednik je na današnji dan 2003. godine otvorio Memorijalni centar u Potočarima, kod Srebrenice, kada je ukopano 107 žrtava. Danas je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su doprinijeli da Memorijalni centar postane ono što jeste.

"Dok se prisjećamo više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, najveća počast koju im možemo odati je da izgradimo budućnost vrijednu sjećanja na njih. Nadoknadimo im godine koje ne proživješe izgradnjom svijeta u kojem su sva djeca sigurna i voljena i imaju priliku ostvariti vlastite snove, u kojima pobjeđuje saradnja, a ne sukob, i u kojem različiti ljudi žive zajedno kao istinski partneri. Još uvijek vjerujem da je takva budućnost moguća i uvijek ću biti uz vas da zajedno radimo i pretočimo je u stvarnost", poručio je Clinton.

Menachem Z Rosensaft: Nećemo dozvoliti veličanje zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z Rosensaft poručio je da se ne smije dozvoliti veličanje osuđenih ratnih zločinaca i negiranje genocida u Srebrenici od strane onih koji uz to pokušavaju krivicu prebaciti na nevine žrtve.

“Izuzetna mi je čast što mogu učestvovati u obilježavanju 20. godišnjice Memorijalnog centra Srebrenica. Jedino mi je žao što danas ne mogu biti sa svima vama lično i radujem se sljedećoj prilici da budem u Potočarima i da se ponovo pridružim svim mojim prijateljima iz bošnjačke zajednice“, kazao je Rosensaft u obraćanju putem video konferencije.

On se prvo obratio majkama Srebrenice, preživjelima i porodicama žrtava genocida u Srebrenici i uputio im poruku podrške.

Ističući kako obilježavanje genocida ne može i ne smije biti samo za žrtve, preživjele i njihove porodice, Rosensaft je kazao da to mora biti međunarodna prilika za svijet, za međunarodnu zajednicu, da se sjete šta su dozvolili da se dogodi.   Foto:  AA

“Znajte da su mnogi od nas širom svijeta s vama. Znajte da mnogi od nas širom svijeta razumijemo vašu bol, vašu muku i apsolutno smo posvećeni da vam pomognemo da genocid u Srebrenici i sva patnja koju je bošnjački narod pretrpio 1990-ih, a koja je kulminirala genocidom, ne samo da ne budu zaboravljeni, već urezani u međunarodnu svijest. Mom prijatelju Emiru Suljagiću i njegovim kolegama u centru upućujem sljedeće riječi; stvorili ste izvanredan, apsolutno vrhunski centar, centar sjećanja svjetske klase na nivou državnog muzeja Aushwitcz Birkeanu, Memorijalnog muzeja Holokausta Sjedinjenih Država, Yad Washema i Memorijala u Bergen Belsenu, kao primjer kako se obilježava genocid i zločini protiv čovječnosti. Vi ste institucija svjetske klase i to također mora biti poznato na međunarodnom nivou“, kazao je Rosensaft.

Podsjetivši da je prije dvadeset godina bivši američki predsjednik Bill Clinton govorio o genocidnom ludilu koje je rezultiralo genocidom u Srebrenici, Rosensaft je kazao da se s tim ne slaže jer se nije radilo ni o kakvom ludilu jer su počinioci tog gnusnog zločina tačno znali šta rade.

“Nije bilo nikakvog ludila. Ludilo podrazumijeva pojedince koji na neki način ne kontrolišu svoje postupke, koji na neki način ne znaju šta rade. Počinioci genocida su tačno znali šta rade. Mladić, Karadžić i njihovi istomišljenici su imali apsolutnu namjeru da unište bošnjački narod u Bosni i Hercegovini i u tome nije bilo ništa ludo. Isto važi i za one koji danas u Republici Srpskoj i drugdje veličaju Mladića, veličaju Karadžića, koji se trude da negiraju da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid i koji su pokušali da okrive žrtve. Nećemo dozvoliti da se to desi. Zbog toga sam se pridružio Majkama Srebrenice i mojoj prijateljici Dunji Mijatović, komesarki za ljudska prava u Vijeću Evrope, u pozivu Ujedinjenim nacijama da 11. juli proglase zvaničnim međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo se mora dogoditi“, poručio je Rosensaft.

Ističući kako obilježavanje genocida ne može i ne smije biti samo za žrtve, preživjele i njihove porodice, Rosensaft je kazao da to mora biti međunarodna prilika za svijet, za međunarodnu zajednicu, da se sjete šta su dozvolili da se dogodi.

“Ovo je naša obaveza kao ljudskih bića. To je moja obaveza kao sina roditelja preživjelih Holokausta. I želim da svi znate, da nećemo odustati dok pamćenje i sjećanje na genocid u Srebrenici ne budu trajno urezani u svijest međunarodne zajednice“, zaključio je Rosensaft.

U bivšoj proizvodnoj hali fabrike akumulatora u srijedu je obilježena 20. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, spomen obilježja i mezarja za žrtve genocida iz 1995. godine.

TRT Balkan / agencije