"Pitanje zatvaranja pitanja dobrosusedstva i procesa evropskih integracija tiče se svih zemalja Zapadnog Balkana“, izjavio je Dvorak.      Foto: AA

Proces evropskih integracija Kosova usko je povezan sa dijalogom sa Srbijom, izjavio je danas ministar za evropska pitanja Češke Republike Martin Dvorak (Dvoržak) nakon sastanka sa prvim zamenikom kosovskog premijera za evropske integracije i dijalog Besnikom Bislimijem.

Ministar Dvorak je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Bislimijem rekao da je proces integracije Kosova u EU usko povezan sa dijalogom Kosova sa Srbijom. Dvorak je rekao da je Kosovo pod pritiskom da pokaže pozitivnost i konstruktivnost u dijalogu sa Srbijom.

„Češka je bila i nastavlja da bude blizak prijatelj Kosovu i za to imam dokaze. Izraz prijateljstva takođe uključuje otvorenost i poštenje, tako da moram reći da su dalje integracije Kosova u EU usko povezane sa dijalogom sa Beogradom. Pitanje zatvaranja pitanja dobrosusedstva i procesa evropskih integracija tiče se svih zemalja Zapadnog Balkana“, izjavio je Dvorak.

On je poručio da je Češka spremna da pomogne Kosovu na evropskom putu i u procesu učlanjenja u druge međunarodne organizacije. Kazao je da veruje da je moguće članstvo Kosova u Savetu Evrope. Dvorak je rekao da je Češka već dugo pristalica evroatlantskih napora Kosova, te je istakao zadovoljstvo što građani Kosova od 1. januara mogu da putuju bez viza u zemlje Schengenske zone.

Bislimi je kazao da je na bilateralnom sastanku razgovarano o aktuelnim merama Evropske unije protiv Kosova zbog situacije na severu Kosova.

“Naš stav je da mere treba ukloniti, ali je najvažnije da se proces dijaloga odvoji od procesa EU integracija”, rekao je Bislimi.

On je istakao da je Kosovo mnoge istorijske momente i uspehe podelilo sa češkom vladom, podsetivši da je premijer Albin Kurti 15. decembra 2022. u Pragu predstavio aplikaciju Kosova za članstvo u Evropskoj uniji.

“Naš rad sa Češkom je doneo rezultate. Zahvaljujući ovoj odličnoj saradnji, podigli smo saradnju na punopravni nivo ambasadora”, kazao je Bislimi.

Ministra za evropska pitanja Češke Martina Dvoraka danas su odvojeno primili i premijer Albin Kurti i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

TRT Balkan / agencije