Blinken će imati bilateralne sastanke i sa albanskim predsjednikom Bajramom Begajem i premijerom Edijem Ramom kako bi istakli "odličnu saradnju" koju SAD ima s njima.            Foto: AA

Američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu će započeti četverodnevnu posjetu Albaniji i Njemačkoj kako bi, između ostalog, razgovarao o podršci Ukrajini, mirovnim naporima na Bliskom istoku te situaciji na Zapadnom Balkanu.

Šef američke diplomatije Antony Blinken ponovo će potvrditi snažne odnose s Albanijom, koju SAD vidi kao "ključnog partnera za stabilnost na Zapadnom Balkanu" i "čvrstog saveznika" u podršci Ukrajini, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Yuri Kim, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja, kazao je da će se Blinkenova posjeta Albaniji, koja dolazi tokom priprema za obilježavanje 100 godina odnosa, fokusirati na budućnost Albanije, Zapadnog Balkana i Evrope.

Blinken će imati bilateralne sastanke i sa albanskim predsjednikom Bajramom Begajem i premijerom Edijem Ramom kako bi istakli "odličnu saradnju" koju SAD ima s njima.

Blinken će kasnije otputovati u Njemačku kako bi učestvovao na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji kao dio američke delegacije koju predvodi potpredsjednica SAD-a Kamala Harris.

“Tokom konferencije, Blinken će istaći podršku Ukrajini, osvrnuti se na situaciju na Bliskom istoku, očuvanje mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu te saradnju u međunarodnim institucijama i državama“, rekao je Jim O'Brien, pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Osvrnuvši se na izjave bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je prošle sedmice rekao da će "ohrabriti" Rusiju da napadne bilo kojeg saveznika u NATO-u za kojeg se smatra da ne plaća dovoljno za odbranu, O'Brien je kazao da ljudi širom svijeta razumiju unutrašnji proces SAD-a.

"Ali, mislim da je već 75 godina jasno da SAD ostaju pri našim obavezama prema NATO-u. Administracije obje strane svih ideoloških uvjerenja smatrale su NATO temeljem naše sigurnosti", istakao je O'Brien.

TRT Balkan / agencije