Paljenjem svijeća i minutom šutnje ispred Vječne vatre u Sarajevu nekoliko desetina novinara odalo je počast kolegama ubijenim u izraelskim napadima na palestinsku enklavu.      Foto: AA

Udruženje BH novinari organizovalo je okupljanje pred Vječnom vatrom u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kako bi odalo počast ubijenim kolegicama i kolegama u Pojasu Gaze.

Paljenjem svijeća i minutom šutnje nekoliko desetina novinara odalo je počast kolegama ubijenim u izraelskim napadima na palestinsku enklavu.

Odavanje počasti organizovano je u okviru akcije Međunarodne federacije novinara (IFJ), Nacionalnog sindikata novinara Velike Britanije i Sindikata novinara Palestine koja je u isto vrijeme održana u Briselu.

Bosanskohercegovačka novinarka Borka Rudić izjavila je da je zločin nad novinarima nedopustiv i da jednako žale za svim kolegama koji su ubijeni tokom izvještavanja iz Pojasa Gaze.

"Iz Bosne i Hercegovine upravo danas šaljemo poruku da je zločin nad novinarima nedopustiv. Novinarstvo je javno dobro i novinari moraju imati minimum sigurnosnih uvjeta bez obzira da li izvještavaju iz centra Sarajeva danas ili iz ratnog područja Pojasa Gaze“, rekla je generalna sekretarka Udruženja BH novinari Rudić.

Dodala je da su se novinari danas osim u Sarajevu, okupili i u Banjaluci, Tuzli, Zenici i drugim gradovima.

"Novinari u Bosni i Hercegovini imaju najviše prava da zahtijevaju siguran rad i sankcioniranje onih koji su počinili zločine nad novinarima i drugim medijskim radnicima. U Bosni i Hercegovini je u toku rata ubijeno najmanje 80 novinara, fotoreportera, snimatelja, vozača – svih onih koji su svojim radom doprinosili da se istina o ratu u Bosni i Hercegovini proširi širom svijeta. Za četiri godine rata u Bosni i Hercegovini je ubijeno 80 novinara, a za četiri mjeseca rata u Pojasu Gaze mnogo više. Zato pošaljimo poruku svima, prije svega među narodnim organizacijama da ne smiju bez ikakvih reakcija gledati šta se dešava nad novinarima u Gazi. Moraju razraditi svoje taktike, primijeniti pravila međunarodnog humanitarnog prava i zaštiti naše koleginice i kolege koji rizikujući svoje živote pokušavaju pronijeti istinu o onome što se događa u Pojasu Gaze“, rekla je Rudić.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna federacija novinara, od 7. oktobra 2023. godine do danas, ubijeno je najmanje 99 novinara i novinarki.

"Veliku većinu čine palestinske novinarke i novinari, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanskih kolegica i kolega, za čijim izgubljenim životima jednako žalimo", poručili su BH novinari.

TRT Balkan / agencije