S populacijom više od 84 miliona ljudi, Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi.     Foto: Reuters Archive

U 2023. godini, broj zločina protiv muslimana u Njemačkoj više nego udvostručio se, kako su izvijestili mediji.

Njemačka novinska agencija DPA izvijestila je u ponedjeljak da je vlada u odgovoru na upit zastupnika Kršćansko-demokratske unije (CDU) Christopha de Vriesa navela da je prošle godine u Njemačkoj klasificirano gotovo 1.464 zločina kao islamofobični, u poređenju sa 610 zločina mržnje protiv muslimana u prethodnoj godini.

U međuvremenu, policija je prijavila 137 islamofobičnih zločina u prvom kvartalu ove godine. Prema izvještaju, dramatični porast zločina mržnje protiv muslimana povezan je s eskalacijom rata u Gazi.

Njemačka vlada je izrazila zabrinutost zbog porasta rasizma protiv muslimana u zemlji od početka napada Izraela na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra.

"Apsolutno neprihvatljivo"

Bilo kakvi napadi na muslimane u Njemačkoj, bilo iz religijskih ili drugih razloga, "apsolutno su neprihvatljivi", izjavio je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit.

"Gotovo 5 miliona muslimana u Njemačkoj ima svako pravo na zaštitu", dodao je.

Njemački savez protiv islamofobije i mržnje prema muslimanima sa sjedištem u Berlinu također je upozorio na rastući rasizam protiv muslimana usred rata Izraela s Palestincima u Gazi.

"Svjedočimo intenziviranju rasizma protiv muslimana u Njemačkoj. To je nešto zbog čega bismo svi trebali biti zabrinuti i što treba shvatiti ozbiljno", rekla je Rima Hanano, šefica nevladine organizacije.

"Ne smijemo dopustiti daljnje normaliziranje neljudskih stavova i time ugroziti društvenu koheziju. Svi ljudi moraju biti zaštićeni od rasističkog, antisemitskog i drugog neljudskog nasilja i prijetnji", dodala je.

S populacijom više od 84 miliona ljudi, Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u Zapadnoj Evropi, odmah iza Francuske. Među gotovo 5,3 miliona muslimana u zemlji, više od 3 miliona je turskog porijekla.

TRT Balkan