Tajanijev komentar uslijedio je nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno iznio ideju o slanju trupa za odbranu Ukrajine.    Foto: Reuters Archive

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da bi slanje NATO snaga u Ukrajinu značilo rizik od izbijanja Trećeg svjetskog rata.

“Mislim da NATO ne bi trebao ući u Ukrajinu. To bi bila greška. Moramo pomoći Ukrajini da se odbrani, ali ulazak u zemlju i rat protiv Rusije znači rizikovati Treći svjetski rat“, rekao je Tajani u intervjuu na događaju u gradu Veroni na sjeveru Italije.

Tajanijev komentar uslijedio je nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron nedavno iznio ideju o slanju trupa za odbranu Ukrajine.

“Naša vojska je dobra u onome što radi, štiti naše brodove u Crvenom moru, dobro radi u Libanu, Africi i Iraku. Oni su nosioci mira i slobode“, rekao je Tajani.

Komentirajući aktuelnu situaciju u Pojasu Gaze, Tajani je rekao da Italija mora raditi s “umjerenim muslimanskim zemljama“, kao što je Egipat, na postizanju mirovnog sporazuma za Pojas Gaze.

“Egipat je ključni akter u pokušaju da se pronađe sporazum koji će donijeti mir u Gazi. Egipat je, kao i Katar, temeljna zemlja za stabilnost ovog regiona i Mediterana“, rekao je Tajani.

TRT Balkan / agencije